COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3016

Kulminski: "Locuitorii din stînga Nistrului doresc cu adevărat să se unească cu Moldova"

23 sep. 20:15   Societate
3053 19

Locuitorii de pe malul stîng al rîului Nistru își doresc foarte mult să se unească cu Moldova.

Această opinie a fost exprimată de viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii "Interviu exclusiv" de la postul de televiziune "REN Moldova", relatează Noi.md.

”Cred că oamenii care locuiesc în regiunea Transnistreană doresc o soluționare a conflictului transnistrean, iar aceasta este posibilă astăzi numai pe baza integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova, adică în baza unirii țării, într-un format sau altul, într-o formă sau alta. Doar o astfel de soluționare examinează astăzi actorii geopolitici-cheie și noi, și toți cei implicați în acest proces", a spus Vlad Kulminski.

Potrivit lui, oamenii din stînga Nistrului s-au săturat de incertitudine, inclusiv din cauza lipsei multor drepturi și oportunități.

El a subliniat că oamenii nu au de cîștigat de pe urma acestui conflict, a continuării acestuia, a stării sale înghețate.


"Poate cineva din elită. Poate. Dar oamenii au de pierdut cu siguranță. Prin urmare, soluționarea conflictului transnistrean va fi foarte benefică oamenilor, din punct de vedere al lucrurilor simple, de zi cu zi cu care trebuie să se confrunte", a spus Vlad Kulminski.

În acest context, el a menționat situația cu mijloacele de transport de pasageri din Transnistria, cărora le este interzis să circule peste hotare fără plăcuțe de înmatriculare moldovenești sau neutre.

"Acele autobuze care plecau din Tiraspol la Moscova, la Kiev, în alte orașe nu pot pleca astăzi, deși am solicitat ca pentru ei să fie prelungită perioada în care să poată călători cu transportul cu numerele vechi. Dar, din păcate, există o interdicție, ei nu pot călători în Ucraina, Rusia, România. Purtăm un dialog, iar transportatorii, oameni care dețin companii, ne cer să le oferim măcar o soluție. Ei ne cer să ne punem în locul lor. Ei spun: "Noi am avut o companie de transport, plecam, aveam rute, aveam șoferi care-și hrăneau familiile. Un întreg complex de oameni primea mijloacele pentru trai. Dar dați-ne posibilitatea de a lucra și de a continua afacerea". Și ei au absolută dreptate! Nu merită să căutăm probleme politice în acest sens, nu merită să umflăm pasiuni geopolitice uriașe din cauza asta. Trebuie să-i ajutăm pe acești oameni să rezolve problema cu care se confruntă cu adevărat astăzi", a spus viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X