X 
Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

Kovesi, despre investigarea furtului miliardului: „Sîntem gata să ajutăm”

12 iul. 17:23   Societate
2402

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, susține că Parchetul European poate oferi suport autorităților R.Moldova în investigarea fraudei bancare și recuperarea prejudiciilor în măsura în care vor exista informații din partea autorităților moldovenești.

Declarația a fost făcută de Kövesi astăzi în cadrul unui briefing susținut la Chișinău în comun cu ministrul Justiției.

"În măsura în care vom avea informații din partea autorităților moldovenești, din partea colegilor procurori - că anumiți cetățeni moldoveni sau firme reprezentate de cetățeni moldoveni sînt implicate în astfel de activități, cu siguranță putem deschide o anchetă și putem ajuta colegii noștri în identificarea bunurilor infracționale, în sechestrarea de bunuri sau în a investiga persoanele respective. Sîntem un Parchet care acționăm ca o autoritate unică în 22 de state membre", a remarcat Laura Codruța Kövesi.

În ceea ce privește recuperarea banilor spălați inclusiv prin intermediul băncilor europene, procurorul-șef european a menționat că în cazul în care vor exista anchete comune cu autoritățile competente ale R.Moldova, un astfel de sprijin va fi oferit Chișinăului.

"Orice ajutor oferit trebuie să fie în limitele competenței Parchetului. În cazul în care vom avea aceste anchete comune, este important să îmbunătățim nivelul de detecție, pentru că dacă nu ai informații - nu ai dosare. În cazul în care aceste anchete comune vor exista, cu siguranță tot ce există pe teritoriul acestor 22 de state membre, vom putea furniza informații, probe. Parchetul European are acces la toate bazele de date. În cazul acestor anchete comune, vom putea oferi sprijin chiar și pentru recuperarea prejudiciilor", a mai precizat Kövesi.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав