Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

Koncealovski a refuzat nominalizarea la premiile de film ”White Elephant”

7 apr. 2021,, 11:00   Societate
2457 0

Celebrul regizor rus, scenarist, producător, figură publică și politică, președintele Academiei de Film Nika, Andrei Koncealovski, și-a retras filmul "Дорогие товарищи!" din nominalizarea la Premiul Național al criticilor de film ”Белый слон” ("White Elephant"), din cauza faptului că acesta a căpătat un aspect politic, transmite Noi.md.

În scrisoarea sa deschisă, regizorul a menționat că a luat o decizie dificilă și a cerut ca filmul său "Дорогие товарищи!" (”Dragi tovarăși!”) să fie retras din nominalizarea la Premiul Național al criticilor de film și al presei de cinema pentru anul 2020.

Andrei Koncealovski a exprimat recunoștință Consiliului de experți pentru evaluarea înaltă a filmului și nominalizarea acestuia la premiu în șase categorii.

"Acest premiu este pentru mine unul dintre cele mai importante din cinematografia rusă, deoarece înseamnă recunoașterea valorii artistice a filmului de către comunitatea profesională — critici de film și de cinema care judecă filmul din punctul de vedere al artei", a spus celebrul regizor și scenarist rus.
Vorbind despre natura artei, el a explicat că artistul își împărtășește sentimentele.

"Nu gînduri - pentru că filosoful își împărtășește gîndurile, nu idei - pentru că idei împărtășesc politicienii. Artistul creează imagini care să transmită sentimente și doar apoi să creeze idei, gînduri despre esența vieții, despre obiectivele etice și, ca rezultat - despre frumos. Pentru mine, în aceasta constă sensul final al artei. Încerc să fiu fidel acestui sens suprem. De aceea, îmi pare rău să văd că anul acesta nominalizatul la Premiului Național al criticilor de film și presei de cinema la categoria "Evenimentul anului" a devenit un proiect publicistic care poate fi considerat drept un act politic, dar nu poate fi apreciat după criteriile artei cinematografice. Este ca și cum un articol din ziarul Komsomolskaia Pravda ar cîștiga premiul pentru Literatură. Îmi pare rău, dar greșeala Consiliului de experți ne-a lipsit anul acesta de posibilitatea de a evalua obiectiv Arta Cinematografiei în cadrul comunității profesionale", a subliniat Andrei Koncealovski.


Trebuie remarcat faptul că, la jumătatea lunii martie, Consiliul de experți al Premiului White Elephant a publicat o listă de candidați, printre care și liderul opoziției Alexei Navalnîi și susținătorii săi. Ei au fost nominalizați "pentru o serie de documentare de investigație inovatoare" la Premiul special ”Evenimentul anului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?