X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Kîrgîzstanul va implementa experiența Republicii Moldova în reformarea orfelinatelor și a școlilor internat

20 mai. 2019,, 16:00   Societate
1916 0

Kîrgîzstanul ar putea introduce experiența Republicii Moldova în reformarea orfelinatelor și a școlilor internat.

Despre aceasta a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă a agenției Kabar, Nazgul Turdubekova, directorul Fondului Social "Liga Apărătorilor Dreptului Copilului", menționînd că Republica Moldova a reușit să formeze o voință politică puternică a tuturor organelelor de stat privind schimbarea sistemului de protecție a copiilor care se află în situații dificile de viață, transmite Noi.md cu referire la Kabar.kg.

Potrivit acesteia, în perioada 12-18 mai, o delegație din Kîrgîzstan a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova pentru a studia experiența moldovenească în reformarea instituțiilor pentru copii de tip internat prin dezvoltarea serviciilor sociale pentru copiii aflați în situații dificile de viață. Aceste servicii sociale, la nivel local, raional și republican, constituie calea de creare a unui sistem de măsuri pentru păstrarea copilului într-un mediu familial și prin implementarea educației incluzive.

Turdubekova a spus că această vizită a reprezentat una dintre activitățile din Planul de activitate al Grupului de experților privind reformarea sistemului instituțiilor pentu copii de tip internat, sub conducerea președintelui Kîrgîzstanului, la inițiativa șefului statului de a proteja drepturile copiilor în mediul familial, consolidarea planului de optimizare a școlilor-internat pentru copii.

După cum a menționat Turdubekova, Moldova a făcut multe eforturi pentru a obține aceste rezultate, pe care le are acum. "În timpul vizitei în Moldova am luat cunăștință cu principalii factori care au contribuit din 2007 pînă în 2017 la plasarea a peste 11 mii de copii din 53 de școli-internat și orfelinate în familii biologice sau forme alternative. În prezent, numărul de copii rămași în instituții rezidențiale este mai mare de 1 mie, dintre care 50% - numai în timpul zilei. Însă cu aceștia continuă lucrul în ceea ce privește plasarea lor în forme alternative", a spus ea.


Șeful FS "Liga Apărătorilor Drepturilor Copilului" a menționat că, pentru a obține acest rezultat, Moldova a reușit să formeze o voință politică puternică a tuturor organelelor de stat privind schimbarea sistemului de protecție a copiilor care se află în situații dificile de viață, iar Președintele Republicii Moldova a emis un Decret ”privind reformarea sistemului de protecție a copilului”.

În plus, după cum a spus Turdubekova, în timpul vizitei, membrii delegației au putut să studieze:
- sistemul reformat de protecție a copiilor și a instiutuțiilor și orfelinatelor de tip internat;
- implementarea unui program de educație incluzivă;
- activitatea centrelor republicane și raionale de asistență psihopedagogică;
- activitatea centrului de resurse pentru asistență psihopedagogică în școlile pentru copiii cu dizabilități;
- regimurile de adopție legală care au un sistem transparent în selectarea familiilor pentru copii;
- programul de asistență socială pentru sprijinirea familiilor social-vulnerabile;
- pachetul minim de servicii sociale pentru copiii aflați în situații dificile etc.

Potrivit deputatului Jogorku Kenesh (Parlamentul Kîrgîzstanului), Ainur Altybaeva, în Republica Moldova numărul instituțiilor internat și al copiilor care sînt acolo a scăzut de 5 ori. Membrii delegației au putut să se familiarizeze cu starea școlilor internat din raioane și orașe.

"Am reușit să vedem rezultatele reale ale lucrărilor, desfășurate în Republica Moldova timp de 10 ani. Dacă la începutul reformei în școlile internat trăiau circa 14 mii de copii, în prezent sînt doar 1000 de copii crescuți acolo. Ne-am familiarizat cu reformele Moldovei și vedem că acestea sînt posibile în țara noastră și, cel mai important, ar trebui implementate. 95% dintre copiii din școlile internat din țară au dreptul de a fi crescuți în familii. Copiii înșiși visează să trăiască în familii. Și de aceea scopul principal al tuturor reformelor în domeniul protecției drepturilor copiilor este că fiecare copil ar trebui să trăiască și să fie crescut într-o familie. Iar pentru aceasta, statul ar trebui să ofere toate condițiile necesare", a spus ea.

Deputatul a promis că va lucra activ la elaborarea actelor normative privind reforma sistemului de protecție a copiilor și a școlilor pentru copii de tip internat.

La rîndul său, viceministrul muncii și dezvoltării sociale din Kîrgîzstan, Aliza Soltonbekova, a remarcat că în Moldova a fost introdus în mod activ sistemul familiilor adoptive. Pînă în prezent, numărul acestor familii în țara noastră este de 900.

"În fiecare sat există mici școli internat. Fiecare mamă a unor astfel de familii este gata să iaun copil. Ei sînt conștienți de drepturile și responsabilitățile lor și le îndeplinesc în mod clar. Ei au un plan individual pentru fiecare copil. Mi-a plăcut experiența unei analize aprofundate a motivului pentru care copilul se afla în orfelinat. Această analiză vă permite alegerea unei atitudini speciale față de copil, determinarea asistenței psihologice, financiare și educaționale. În paralel, se întreprinde un lucru activ cu familia, pînă la amenajarea camerei copilului. Statul oferă asistență financiară și chiar există plăți precum cheltuielile de buzunar ale copilului. Am studiat toate astea și am dori să le oferim conducerii pentru studierea și implementarea ulterioară", a menționat ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?