X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Juriști, despre anularea decretului de numire a președintelui Curții de Apel, Clima

2 iun. 2021,, 07:38   Societate
3784 1

Mai mulți juriști din Republica Moldova au venit cu o părere despre decizia Maiei Sandu de a anula decretul fostului președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Avocatul Gheorghe Malic susține „că o persoana poate fi destituită dintr-o anumită funcție, oricare ar fi ea, inclusiv, dacă prevede legea, și în condițiile în care a fost desemnată ilegal, însă nu se anulează actul juridic prin care a fost desemnat, ci se emite un nou act de eliberare din funcţia respectivă, ca fiind o persoană, care a fost desemnată ilegal în această funcție. Cu atît mai mult că persoana concretă deja a îndeplinit anumite atribuții de serviciu și a produs cîteva consecințe, inclusiv juridice, care au fost adoptate nu atît de persoana vizată, cît de funcția pe care o deținea persoana vizată”.

„De fapt, un act administrativ individual, prin care o persoana a fost desemnată într-o funcție publică, prin sine, în mod direct nu este un act juridic cu efect continuu sau prelungit, fiind un act de o „singură acțiune”, un act momentan, care durează puțin timp, care este temporar, trecător, și care se consuma odată cu adoptarea sa. Ulterior acest act juridic momentan, nu mai poate produce efecte juridice în continuare, deoarece el se transformă prin nașterea unor raporturi juridice sine-stătătoare, așa că prin definiție, nu poate fi revocat un astfel de act juridic momentan, nici cu efect pentru viitor, pentru că odată fiind consumat, fiind deja trecut, el direct și nemijlocit, deja nu mai produce și nici nu poate produce efecte juridice pentru viitor”, a mai menționat Gheorghe Malic pe pagina sa de Facebook.

De aceeași părere este și avocatul Iurie Mărgineanu, „de ce partenerii de dezvoltare tolerează încălcarea gravă a independenței puterii judecătorești? De parcă situațiile ar fi diferite din punct de vedere substanțial în raport cu așa numita retragere ilegală a unui judecător de la Înaltă Curte Constituțională. Și aici am o întrebare, retorică desigur. De ce acum a avut loc revocarea lui Clima de la CA Chișinău, practic în plină campanie electorală?

Este totodată interesant, care este poziția partenerilor de dezvoltare cu privire la această revocare?! Situația oare nu este similară cu dorința de retragere a unui judecător de la CCM? De fapt tăcerea lor tocmai acum se încadrează perfect în Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice”, a scris Mărgineanu.


Iar juristul, Pavel Midrigan susține că decretul va fi contestat în instanțele de judecată, „ca puterea judecătorească să-și spună cuvîntul său referitor la legalitatea hotărîrilor organelor sale de conducere și să dea un semnal clar altor puteri referitor la dreptul discreționar al puterii judecătorești”.

Totodată, expertul a menționat că toate puterile în Republica Moldova au avut tentația de a controla și subordona sistemul judecătoresc (ca și alte organe de drept) sub diferite lozinci, chipurile democratice.

Președinta Maia Sandu a anulat decretul fostului președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

La sfîrșitul lunii iulie 2020, CSM l-a desemnat pe magistratul Vladislav Clima cîștigător al concursului pentru suplinirea funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău. Vladislav Clima este judecător din 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. În februarie 2017, în temeiul unui decret al președintelui Igor Dodon, ajunge judecător la CA Chișinău.

CSM a decis astăzi amînarea numirii unui președinte interimar la Curtea de Apel Chișinău, după ce vineri, președinta Maia Sandu, a anulat decretul privind numirea lui Vladislav Clima la CA Chișinău. Subiectul a stîrnit discuții între membrii CSM, în final neajungînd la niciun consens.

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova a declarat că. „Numirea, odată ce a avut loc, nu mai poate fi revocată. Astfel, nu rămîne nimic din independența judecătorilor, iar fără independența acestora nu este stat de drept, pentru care militează PAS”.

În aceeași zi, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, l-a contrazis, menționînd că „orice similitudini cu fapta de sorginte penală pe care a comis-o alianța PSRM-Șor în raport cu Președintele Curții Constituționale sînt în totalitate eronate. Or, în cazul lui Vladislav Clima, nicidecum nu se atentează la statutul de judecător al acestuia, ci exclusiv la funcția sa administrativă”.

Fostul președinte al Curții Constituționale susține că și în acest caz CC este instituția care va soluționa constituționalitatea acestui decret și nu este prima dată cînd autoritățile încearcă să demită diverse persoane prin anularea actului de numire în funcție, iar cel mai recent caz a fost cel al tentativei similare de revocare din funcția de judecător constituțional Domnica Manole.

„Pe 27 mai președinta se prezintă la CSM, pe 28 mai anunță că anulează decretul privind numirea lui Clima la CA Chișinău și în aceeași zi CSM anunță că a stabilit data alegerii judecătorului Curții Constituționale pe 15 iunie. Sper că este o coincidență”, spune ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi. Acesta susține că va monitoriza în continuare ce intervenții vor avea loc la CA Chișinău „și potențialele litigii electorale ce ar putea apărea pe parcurs”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?