Criza energetică stiri: 1600
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3390

Jurist: Stoianoglo e Procuror General, suspendat. Dacă merită să fie eliberat - să se semneze decretul

14 sep. 06:41   Societate
3815 0

Juristul Vladislav Gribincea consideră că la începutul lunii octombrie, cînd expiră un an de la suspendarea Procurorului General și asigurare aunui interimat, va surveni o perioadă de incertitudine.

„Legea nu prevede prelungirea interimatului. În plus, un interimar nu poate demara și realiza reforme necesare. Nu înțeleg această șovăială cu luarea deciziei. De ce s-a mai inițiat această procedură? Președinta a inițiat procedura de evaluare a performanțelor”, a declarat președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, pentru Radio Europa Liberă.

„Republica Moldova are un Procuror General, dar care e suspendat. Cu cîteva luni în urmă s-a propus eliberarea lui din funcție pentru performanțe slabe. Propunerea a ajuns la președintă, dar care ezită să semneze decretul, de ce? Nu pot explica.

Dacă judecătorii se vor pronunța peste mai multe luni? Să menții un interimat? Cu interimat nu poți face reforme.

Atît timp cît Stoianoglo este Procuror General, nu pot fi organizate alte concursuri.


Dacă Stoianoglo merită să fie eliberat din funcție, atunci să fie emis decretul, dacă nu merită eliberat din funcție - să revină să-și facă treaba.

Politicienii nu pot tergiversa sau lăsarea acestei decizii la cheremul acestei justiții, care tot ei spun că nu este reformată.

Președinta a inițiat această evaluare, atunci de unde vine această șovăială?”, a declarat Gribincea.

Potrivit lui, din punct de vedere politic, „nu e corect să lași această decizie pe seama justiției”.

Președinta Maia Sandu nu va semna decretul de demitere a Procurorului general suspendat, pînă la o decizie a instanțelor de judecată pe raportul de evaluare a Procurorului General, încheiat cu nota 2. La un an de la suspendare, Sandu susține că nu poate spune că „este de acord cu modul în care Alexandr Stoianoglo a fost scos din funcție”.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie 2021, cu doar cîteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sînt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.

O lună mai tîrziu, pe 9 decembrie 2021, șeful suspendat al PG a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar, pe un termen de 30 de zile. Tot atunci instanța i-a interzis să participe la evenimente publice, inclusiv emisiuni televizate sau interviuri.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare din iulie 2021. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întîmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

Comisia de la Veneția a criticat mai multe puncte ale modificărilor operate de PAS, întrebînd, inclusiv, care e diferența între evaluarea propusă, în lipsa unui mecanism clar, și pedeapsa disciplinară, deja prevăzută de lege.

Totodată, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Ulterior, Comisia de Evaluare i-a dat nota doi, iar raportul stă și astăzi pe masa președintei Maia Sandu, care ezită să ia o decizie pe demiterea lui Stoianoglo din funcție.

Cazul a ajuns pînă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a comunicat în regim de urgență Guvernului ambele plîngeri depuse de Procurorul General suspendat, care invocă îngrădirea dreptului la circulație și proceduri penale arbitrare. La sfîrșitul lui august, instanța i-a întors, după aproape un an, pașaportul lui Stoianoglo și i-a anulat mai multe interdicții la declarații și întruniri publice.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав