Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Judecătorul Oleg Melniciuc a fost suspendat din funcție

24 mai. 10:19   Societate
1380

Procurorul-șef interimar, Dumitru Robu, a obținut suspendarea din funcție a judecătorului Oleg Melniciuc, condamnat de prima instanță la șapte ani de închisoare pentru îmbogățire ilicită și fals în acte publice.

O solicitare în acest sens a fost examinată și aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la ședința de astăzi, 24 mai, transmite Noi.md cu referire la replicamedia.md.

„Cu 7 voturi pro și zero contra a membrilor prezenți, judecătorul Oleg Melniciuc de la judecătoria Chișinău se suspendă din funcție pînă la pronunțarea hotărîrii definitive pe cauza dată”, a anunțat președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață.

Președintele CSP a menționat că decizia poate fi contestată in termen de 30 de zile la Curtea de Apel Chișinău.

Judecătorul Oleg Melniciuc a fost condamnat în septembrie 2021 la șapte ani de închisoare pentru îmbogățirea ilicită și falsificarea actelor, deși procurorii au cerut zece ani de închisoare.

Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), în perioada anilor 2013-2017, activînd în funcția de judecător, Melniciuc a inclus intenţionat date incomplete sau false în declaraţia de avere şi interese personale. Mai mult, în proprietatea magistratului și familiei sale ar fi fost depistate bunuri, valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobîndite şi s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu puteau fi obţinute legal.


Judecătorul Oleg Melniciuc, primul magistrat din Republica Moldova trimis în instanță pentru îmbogățire ilicită și fals în acte publice, susține că sentința Judecătoriei Chișinău prin care a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare este „neîntemeiată”.

De menționat că Oleg Melniciuc s-a judecat anterior cu Consiliul Superior al Magistraturii, după ce la 28 mai 2019 plenul CSM la suspendat din fotoliul de judecător. Atunci însă a obținut cîștig de cauză în ultima instanță, după ce Curtea Supremă de Justiție, printr-o hotărîre irevocabilă din 23 septembrie 2020, a respins recursul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la anularea deciziei Curții de Apel Chișinău privind repunerea în funcție a acestuia.

2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав