X 
Incendii stiri: 684
Cazul Șor stiri: 579
Preşedintele stiri: 3722

Judecătorul, care a dispus examinarea cu ușile închise a dosarului Andronachi, a refuzat să-și motiveze decizia

24 mai. 09:15   Societate
1790 1

Criticat dur de șefa de la Anticorupție pentru că a decis ca dosarul lui Vladimir Andronachi să fie examinat cu ușile închise, astăzi, judecătorul, Gheorghe Balan a refuzat să răspundă acuzațiilor.

Vădit deranjat de prezența echipei TV8 la biroul său, magistratul ne-a trîntit ușa în față.

Am stat în jur de o oră pe holurile instanței, așteptîndu-l pe magistrat să se elibereze pentru cîteva minute pentru o reacție la criticile aduse de șefa de la Anticorupție. Însă și a doua tentativă a noastră s-a soldat cu eșec. Gheorghe Balan trîntindu-ne repetat ușa în față.

Balan a refuzat să-și argumenteze decizia din data de 19 mai, prin care a hotărît ca ședințele de judecată în dosarul lui Andronachi privind frauda bancară să fie examinată cu ușile închise. Această hotărîre, care, deocamdată, nu a fost făcută publică, a fost dur criticat, ieri, de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Pe de altă parte, avocatul lui Vladimir Andronachi și-a motivat solicitarea prin faptul că eventualele reportaje sau emisiuni legate de procesul judiciar riscă să afecteze emoțional familia inculpatului.


De asemenea, probele acumulate de la instituții financiare ar constitui un secret bancar și că în materialele cauzei se conțin informații care se atribuie inclusiv secretului de stat. Fapt negat de Dragalin, mai ales că în același dosar care conține aceleași probe figurează și soția lui Andonachi, Nadejda Andronachi, care este judecată de un al complet de magistrați, iar ședințele sînt publice. Judecătorul, Gheorghe Bălan, a mai apărut în vizorul presei și în toamna anului 2022, cînd a dispus eliberarea fostului sportiv Ion Șoltoianu, condamnat, anterior, pentru omor.

După sentința cu drept de atac, acesta a și plecat din țară. Deși a fost criticat, Bălan a spus că decizia pe care a emis-o a fost perfect legală. Totuși, procurorul general interimar, Ion Munteanu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să pornească procedura disciplinară împotriva magistratului. Balan a deținut și funcția de șef IGP în timpul cînd Andrei Năstase era ministru de Interne, a aspirat și la un fotoliu în CSM, însă nu a trecut evaluarea în cadrul Comisiei PreVetting, după ce nu a depus la timp declarația de avere.

0
3
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?