Preşedintele stiri: 3022

Judecătorii cer anularea legii prin care le-a fost majorată vîrsta de pensionare

21 oct. 10:15   Societate
1817 1

Peste 270 de judecători cer Consiliului Superior al Magistraturii să conteste la Curtea Constituțională legea prin care le-a fost majorată vîrsta de pensionare, de la 50 la 63 de ani, transmite eNews.

Potrivit preşedintelui CSM, Dorel Musteaţă, această solicitare va fi inclusă în ordinea de zi a următoarei şedinţe a instituţiei, transmite publika.md.

Modificările la Legea privind statutul judecătorului au fost adoptate de Parlament anul trecut și au intrat în vigoare la 1 iulie 2021. Vîrsta de pensionare pentru judecători va creşte treptat - în fiecare an cu cîte şase luni până la 63 de ani, faţă de 50 de ani şi şase luni cât era pînă acum. De asemenea, modificările adoptate mai prevăd şi majorarea vechimii în muncă pentru magistraţi de la 13 la 15 ani.

”Pentru ca să ţii oameni competenţi într-un sistem este necesar ca statul să ofere anumite garanţii. În cazul în care aceste garanţii se exclud, oamenii pur şi simplu pleacă şi sistemul devine mai slab şi mai vulnerabil", a menționat Livia Mitrofan, magistrat la Oficiul Centru al Judecătoriei Chişinău.

Anterior, CSM a sesizat Curtea Constituțională cu solicitarea de a recunoaște neconstituționale amendamentele introduse de Parlament în decembrie 2020. Documentul a fost declarat drept neîntemeiat.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X