X 
Criza energetică stiri: 1588
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3389

Judecătoria Edineț va deveni instanță de judecată model

14 sep. 23:30   Societate
1412 0

Are șansa să devină mai bună. Vorbim de Judecătoria Edineț care timp de doi ani va implementa proiectul „Instanțe judecătorești Model” pentru a-și îmbunătăți performanțele la mai multe capitolele, cum ar fi: comunicarea cu justițiabilii, infrastructura, gestionarea dosarelor și asigurarea serviciilor de calitate, informează Noi.md cu referire la tvn.md.

Angajații judecătoriei speră că activitățile pe care le vor desfășura în cadrul proiectului îi vor ajuta să identifice toate cusurile sistemului și să găsească soluții.

Cristina Railean, șefa secretariat, Judecătoria Edineț: „Anume proiectul Instanțe Judecătorești Model ne va ajuta să identificăm domeniile și punctele slabe instituției noastre. Dorim să avem un sistem de management și administrare judiciară îmbunătățit, o creștere mai mare a performanței, o infrastructură a instanței adaptată la necesitățile tuturor categoriilor de persoane.”

Cristina Dumitraș, șefa secția civile, comerciale și de contencios administrativ: „O să tindem foarte mult să fim cît mai aproape de societate, de justițiabili și să fim mereu cu ușile și sufletul deschis către ei. Chiar ar trebui să fie o cameră pentru copii, pentru ca atunci cînd părinții sînt în sala de ședință, copii să nu stea pe coridoare.”

Unii judecători spun că au început lucrul asupra îmbunătățirii procesului de comunicare cu justițiabilii mult mai înainte, așa că au înregistrat deja și rezultate.


Natalia Bobu, judecătoare: „Eu cred că la fel ca și în tot sistemul judecătoresc, prin proiectele de acest gen, se urmărește scopul de a familiariza oamenii, populația cu lucrul judecătorului din interior. Eu cred că Judecătoria Edineț este destul de accesibilă, avem panouri informative, ședințele sînt publicate pe site, hotărîrile sînt publicate.”

Judecătoria Edineț, împreună cu cele patru sedii la Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni, a fost selectată drept cea de a treia instanță model pilot, după Ungheni și Bălți.

Lilia Țurcan, președintă interimară, Judecătoria Edineț: „sînt foarte multe priorități, în primul rînd, ne dezvoltăm, sîntem mai accesibili, sîntem deschiși, vrem să lucrăm cu personalul totodată. Cele mai mari succese ar fi relația cu publicul, relațiile cu justițiabilii. O parte bună din angajați care au fost încadrați în proiect au participat la trainiguri. 80% din cetățenii care vin în instanță ne dau încredere, în ceea cum ne comportăm, cum îi ascultăm, cum le primim actele, cum au loc ședințele de judecată.”

Justițiabilii speră că în urma implementării proiectului va crește atît accesibilitatea serviciilor judecătorești cît și încrederea publicului în sistemul judiciar.

„Deja putem afirma că instanțele sînt deschise față de cetățeni, față de avocați, cel puțin aici la sigur. Ce-ar fi de dorit să fie implementat, poate e-dosarele, ca avocații să aibă posibilitatea să facă cunoștință cu dosarele, nefiind obligatorie prezența fizică.”

„Să fie locuri unde lumea să se așeze și să aștepte, să fie un pahar de apă rece și să fie atenție către lume. Judecătorii să fie mai blînzi și să judece după lege.”

„Este de dorit să fie mai bine, toți vor asta. Pe dreptate, nu prin cunoștințe, nu prin cumetrism, să fie așa cum spune legea.”

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va ajuta judecătoria Edineț să dezvolte și să implementeze standarde de management al calității pentru a-și îmbunătăți indicatorii de performanță, precum și va contribui la satisfacerea necesităților justițiabililor prin instituționalizarea platformelor și instrumentelor de comunicare pentru consultarea a diverse grupuri de justițiabili și cetățeni cu privire la problemele juridice și organizarea instanțelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав