Criza energetică stiri: 1708
Cutremure stiri: 384
Eurovision stiri: 419

Judecător: "Toate legile pronunțate în ultima vreme au fost în defavoarea sistemului"

17 mar. 15:08   Societate
1883 0

„Mă văd nevoită plec deoarece toate legile pronunțate în ultima vreme au fost în defavoarea sistemului justiției”. Mesajul a fost transmis de Liliana Catan, una dintre judecătoarele de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) care în luna februarie și-au anunțat demisia din sistem.

„Deși la 55 de ani am încă un potențial nebun și-s gata să rezist încă la foarte multe încercări...nu mai vrea să mă lupt cu morile de vînt. Mie legea îmi permite să plec în demisie onorabilă”, a declarat magistratul Liliana Catan la Adunarea Generală a Judecătorilor care are loc vineri, 17 martie, transmite tv8.md.

Judecătoarea a criticat procesul de Pre-Vetting pentru candidații la fotolii în CSM.

„Consideră că este mai jos de demnitatea umană de judecător să fiu supusă unei bătăi de joc publice. Am analizat foarte atent modul în care s-a desfășurat Pre-Vetting-ul judecătorilor noștri și modul în care s-au desfășurat interviurile persoanelor non-judecători. Eu azi pot pune capul pe trunchi, împușcați-mă, dar nu o să îmi schimb părerea, este bătaie de joc. Nu poate într-un stat pretins democratic, într-un asemenea hal să fie batjocorit judecătorul”, a punctat Liliana Catan.

În opinia judecătoarei, în prezent, în sistemul justiției are loc un dezmăț.


„Dezmățul în justiție s-a pornit atunci cînd s-au făcut numiri pe ușa din spate a Parlamentului, atunci cînd am căutat nu oameni cu capacități, dar băieți și fete de ale noastre”, a mai spus Catan.

Liliana Catan este de părere că chestiunea privind alegerea unor membri ai CSM ar trebuie amînată.

„Consider că ar fi absolut corect să fie terminată această procedură de examinare a contestațiilor pentru a nu încălca drepturile. Dacă suntem judecători, haideți să fim judecători pînă la urmă. Să fim corecți în fața legii și să nu dăm posibilitatea ca CEDO să ne spună că v-ați judecat colegii în „dvoica”, a spus magistrata în demisie, Liliana Catan.

La Chișinău are loc Adunarea Generală a Judecătorilor, la care urmează să fie aleși patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rîndul celor cinci judecători, toți din prima instanță, care au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.

Ultima adunare generală a judecătorilor s-a desfășurat în martie 2019. Toate reuniunile planificate din 2019 încoace au fost amînate din cauza pandemiei COVID-19.

30
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий