Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Judecător: Lucrez fără pauză și cu oameni nemulțumiți

22 sep. 2021,, 16:15   Societate
2533 1

Un judecător are nevoie, în mediu, de 7 ore pentru examinarea unui dosar cap-coadă, iar așa cum unor magistrați le revin cîte minim 4 dosare pe zi, actul justiției are de suferit.

Afirmațiile aparțin Victoriei Sanduța, judecătoare în cadrul Judecătoriei Chișinău și președintă a Asociației Judecătorilor Vocea Justiției, și au fost făcute în cadrul prezentării publice a notei analitice „Volumul excesiv de muncă: Cum influențează integritatea și independența”, transmite Noi.md cu referire la Unimedia.info.

Un judecător are nevoie, în mediu, de 7 ore pentru examinarea unui dosar cap-coadă, iar așa cum unor magistrați le revin cîte minim 4 dosare pe zi, actul justiției are de suferit. Afirmațiile aparțin Victoriei Sanduța, judecătoare în cadrul Judecătoriei Chișinău și președintă a Asociației Judecătorilor Vocea Justiției, și au fost făcute în cadrul prezentării publice a notei analitice „Volumul excesiv de muncă: Cum influențează integritatea și independența”.

„Supraextenuarea judecătorilor cu un număr excesiv de dosare, peste capacitățile fizice umane, normale, duce la erori inevitabile, ceea ce face judecătorii vulnerabili în fața factorilor de decizie din sistem”, susține magistrata Victoria Sanduța.

„Pot să spun din propria experiență, am examinat ordonanța de protecție, este vorba despre cererea privind eliberarea unei ordonanțe de protecție, stabilirea măsurilor de protecție pentru victimele violenței în familie, care se examinează în 24 de ore. Evident că nu examinăm și noaptea, ne străduim să ne încadrăm, de fapt, în 8 ore.


Dimineața am primit cererea, am stabilit ședința, am emis citații și invitații pentru participanții la proces, pentru inspectorul de poliție, pentru avocat din oficiul Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat, am stabilit data ședinței, au venit la ședință, am audiat părțile, am audiat un minor. A durat pînă după masă, după care m-am retras în camera de deliberare și am emis un act motivat – o încheiere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?