TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Jizdan, sigur că în cazul expulzării profesorilor turci nu s-au comis ilegalități

Jizdan, sigur că în cazul expulzării profesorilor turci nu s-au comis ilegalități

Deși a primit raportul despre expulzarea cetățenilor turci de mai bine de două săptămînă, deputatul democrat Alexandru Jizdan din comisia parlamentară nu s-au grăbit să-l studieze.

Chiar dacă politicianul spune că nu a citit încă, raportul Serviciul de Informații și Securitate (SIS), acesta este convins că ilegalități nu ar fi fost comise.

„– Cunosc lucruri generale, dar cînd o să mă informez în detalii atunci o să discutăm. – Au trecut două săptămîni, de ce nu l-ați citit? – Am să-l citesc. O să fiu gata pentru ședința comisiei. Noi sîntem anunțați cu o oră înainte despre ordinea de zi. -Într-o oră veți reuși să-l citiți? – Nu vă faceți griji, eu știu ce este scris în raport. Eu știu ce s-a întîmplat cu expulzarea turcilor. Mari noutăți acolo nu o să citesc. Să citească cei care declară că-s ilegalități. ei să facă cunoștință că atunci și ei o să-și schimbe părerea. – Sunt sau nu ilegalități? Nu sînt ilegalități”, a răspuns Jizdan.


Amintim că, pe 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, Președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

Unul dintre cei șapte cetățeni turci, expulzati din Republica Moldova în septembrie anul trecut, și-a aflat verdictul. Directorul Filialei Durlești a liceului „Orizont”, Riza Dogan, a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare.

Directorul financiar al rețelei de licee „Orizont” din Moldova a fost condamnat în Turcia, în luna martie, la nouă ani de închisoare. Mai devreme, doi profesori din acest liceu au primit șase și, respectiv, nouă ani de detenție.

Pe cazul expulzării, CEDO a dictat despăgubiri de 125 de mii de euro pentru cinci din cei șapte turci dați afară din țară, de către SIS.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load