COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1031)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6586(+8)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2907
Puterea stiri: 6728

Jizdan, despre cazul Ceaus: "O lecție care trebuie învățată"

22 iul. 16:32   Societate
1600 2

Fostul deputat democrat, Alexandru Jizdan, ex-ministru de Interne, a refuzat să participe la lucrările comisiei parlamentare de anchetă a cazului de răpire a cetățeanului ucrainean Nicolae Ceaus de pe teritoriul Republicii Moldova.

Asta după ce în cadrul comisiei „s-a încercat politizarea cazului și punerea acestuia în responsabilitatea unei sau altei instituții de stat”. „De fapt este iresponsabilitatea tuturor instituțiilor statului. Trebuie să răspundem la întrebările de ce a fost posibil ca atîția oameni să intre în țară, să-l fileze și să-l fure în plină zi. Toate instituțiile statului trebuie să-și învețe lecția din acest caz”, a declarat Jizdan la Publika TV.

„Specificul operațiunii a fost unul militar. Ei nu au avut vreo acoperire, nici operativă, nici de comunicare cu instituțiile statului. Au venit niște oameni și pur și simplu au îndeplinit un ordin, l-au furat și au plecat.

Ceva nu a funcționat așa cum trebuie și eu atunci am spus, dar pe intern, nu am ieșit public, am ascultat interceptările de la 112 am văzut cum a reacționat cel care a primit informația. Lor li s-a părut o glumă inițial și nu au dat calificare și apreciere corectă din start. Era duminică, toată lumea relaxată, iar cînd au înțeles cine e Ceaus și ce s-a întîmplat, deja s-a acționat după alt protocol.

Această lecție trebuie învățată, Poliția de Frontieră, 112, cei care au primit informația. Este un caz ce trebuie predat la Academia Ștefan Cel Mare. Trebuie învățată această lecție dacă nu vrem ca pe viitor să mai fure vreo doi și să fie trecuți peste frontieră.


Imediat trebuiau închise frontierele țării și toți să fie verificați, inclusiv în portbagaj, diplomați sau nu, avea să avem un scandal diplomatic, dar nu aveam alt scandal și rușine a instituțiilor statului care au admis acest lucru.

Părerea mea, după analiza mea personală, este că Ceaus este acum pe teritoriul Ucrainei, nu este în libertate, este izolat într-o încăpere controlată și sub supravegherea instituțiilor statului, a cui, nu pot spune”, a mai declarat Jizdan.

Republica Moldova a finalizat ancheta privind răpirea fostului judecător ucrainean de pe teritoriul țării noastre, dus într-o direcție necunoscută, încă în luna aprilie a anului curent. „Eu pot să vă spun că instituțiile statului au fost implicate. Noi am identificat oamenii care au fost implicați în cazul Ceaus”, a declarat Procurorul General, Alexandr Stoianoglo.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽