Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1740

Japonia susține modernizarea instituțiilor de învățămînt preșcolar din Moldova

25 ian. 15:37   Societate
1169 0

La data de 25 ianuarie 2023, Ambasadorul Yamada Yoichiro a participat la ceremonia de finalizare a ”Proiectului de îmbunătățire a mediului de învățămînt la grădinița nr.1” din satul Sireți, raionul Strășeni, finanțat de către Guvernul Japoniei în cadrul Programului ”Kusanone”.

Grantul în mărime de 64,938 USD a fost utilizat de către Primăria satului Sireți pentru renovarea acoperișului, sistemului de ventilare și zonei orb, instalarea unei scări de incendiu; aplicarea pavajului și procurarea echipamentului pentru spălătorie (mașini de spălat și uscat rufe, fier de călcat) și mobilierului (paturi, dulapuri, mese).

Proiectul a contribuit la crearea condițiilor optime pentru desfășurarea procesului educațional, asigurarea protecției sănătății și securității celor 130 de copii și 28 educatori și personal tehnic din grădiniță. La eveniment au participat administrația și copiii din grădiniță, Primarul satului Sireți dl. Leonid Boaghi, Șefa Direcției Generale Educație Strășeni dna. Lucia Caciuc și Deputata în Parlamentul Republicii Moldova dna. Angela Munteanu - Pojoga.

”Grădinițele sînt locul în care copiii fac cunoștință pentru prima dată cu societatea din afara familiei lor. Impactul lor asupra dezvoltării copiilor este de lungă durată. În Japonia există o vorbă: ’Ceea ce se dobîndește la vîrsta de trei ani se păstrează pînă la o sută de ani’. Japonia ajută școlile și grădinițele din întreaga lume să fie întreținute în condiții bune prin intermediul unor granturi la scară mică numite programul ’Kusanone’. Sunt fericit că un așa proiect a fost implementat în grădinița dumneavoastră și iată-ne că astăzi sărbătorim împreună.”, a menționat Ambasadorul Yamada Yoichiro.

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Moldova în anul 2008. Pînă în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 6.8 milioane USD pentru 81 de proiecte în domeniile educației, sănătății și utilităților publice.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий