X 
Cazul Șor stiri: 599

Japonia oferă un nou grant pentru susținerea refugiaților și comunităților-gazdă din R. Moldova

21 mar. 06:30   Societate
2224 0

La Chișinău au fost lansate astăzi două proiecte în valoare totală de 8,44 mln. de dolari menite să sporească reziliența și să susțină refugiații și comunitățile-gazdă din Republica Moldova.

Inițiativele sînt finanțate de Guvernul Japoniei.

Primul proiect, cu o valoare de 6,8 mln dolari va contribui la securitatea energetică, alimentară și comunitară în Moldova. Cea de-a doua inițiativă cu o valoare de 1,64 mln de dolari a fost lansată pentru a susține abordarea provocărilor de securitate umană din țara noastră.

Prezent la evenimentul de lansare a inițiativelor, premierul Dorin Recean a declarat că în cadrul primului proiect, aproximativ 85 de mii de gospodării din Republica Moldova vor putea să-și crească securitatea energetică prin investiții în energia regenerabilă. „Acest proiect va mai viza implementarea registrului fermierilor care va permite dezvoltarea mai multor programe de susținere anume pentru fermierii mici și mijlocii. Al doilea proiect urmărește fortificarea securității oamenilor din Moldova care se confruntă direct cu urmările războiului din Ucraina. 1200 de refugiați și 40 de mii de cetățeni ai țării noastre implicați în procesul de acomodare a refugiaților vor primi aceasta asistență. Același proiect va consolida capacitatea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru ca să putem să sprijinim cetățenii țării noastre dar și refugiații de a fi integrați în societate și pe piața muncii”, a precizat Dorin Recean.

Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yoichiro Yamada a declarat că cele două proiecte sunt parte a pachetului de 27 mln de dolari pe care l-a anunțat Guvernul Japoniei în decembrie anul trecut ca asistenta umanitară pentru refugiații ucraineni și pentru comunitățile moldovenești care au găzduit acești refugiați.


„Vom promova soluții bazate pe biocombustibil îmbunătățind situația a peste 40 de mii de cetățeni. Vom oferi sprijin Guvernului pentru a implementa strategia securității alimentare. Vom aborda și aspecte care vizează securitatea comunitară ținînd cont că situația este atît de fragilă și trebuie să susținem comunitățile pentru a-și continua dezvoltarea. Vom colabora cu autoritățile locale, consolidînd astfel capacitățile tuturor actorilor pentru a face față crizelor cu care se confruntă”, a afirmat Directoarea Biroului de Criză al PNUD, Asako Okai.

Potrivit datelor statistice, de la începutul războiului din Ucraina, circa 1 milion de cetățeni ucraineni au intrat în Republica Moldova, iar peste 100 de mii dintre aceștia rămîn în continuare pe teritoriul țării noastre.

1
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?