X 
Preşedintele stiri: 3607

Istoria apariției Stadionului Republican în imagini prezentate în cadrul unei expoziții unice

27 dec. 2022,, 18:45   Societate
3998 2

La data de 27 decembrie 1948, Comitetul Central al Partidului Comunist Unional (bolșevic) a emis Hotărîrea cu privire la dezvoltarea în masă, a culturii fizice și creșterea potențialului fizic al populației.

Această prevedere a fost preluată pentru implementare de către CC PC(b) din Moldova și a servit temei pentru construcția Stadionului Republican în or. Chișinău.

Stadionul a fost construit în perioada anilor 1950 – decembrie 1951. Imediat după darea în exploatare, gazonul a început să degradeze și în octombrie 1952 – 5 aprilie 1953 au fost realizate lucrările de montare a noului gazon. La acea etapă nu erau construite încă terenurile sportive, orășelul gimnaștilor, pavilionul și nu au fost lichidate defecteletribunei estice.

În anul 1955 au demarat lucrările de reconstrucție a Stadionului, care au durat pînă în anul 1957. Au fost extinse tribunele din partea de nord cu 6000 locuri și cele din partea sudică cu 1 500 locuri spre vest și 1 500 locuri spre est. Din partea pavilionului sportiv a fost amenajată o tribună cu capacitatea de 1 000 locuri. În spațiile de sub tribune au fost amenajate vestiarele, cantina, cabinetul medical, vestiarul arbitrilor, încăperile pentru masaj și odihnă etc. În rezultatul reconstrucției au fost instalate sistemele de radioficare, alarmă, telefonie și ceasoficare. Stadionul a fost reconstruit și în anul 1974, fiind extins pînă la 21 580 locuri.

În continuare sînt prezentate documente fotografice și cinematografice cu Stadionul Republican unde erau organizate competiții sportive, manifestări culturale și evenimente cu caracter propagandistic, prin care se disemina ideologia comunismului și cultul personalității (lui Stalin la începutul anilor ”50 ai sec. XX, Lenin etc.), elemente ale regimului totalitar bolșevic.0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий