X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ironia sorții. Fostul șef al Penitenciarului nr.13 va fi deținut în instituția pe care a condus-o

23 aug. 2019,, 08:21  
2630 0

Igor Pîntea, fostul șef al Penitenciarului nr.13 din Chișinău, urmează să fie încarcerat în instituția pe care a condus-o timp de aproape trei ani. Curtea de Apel Chișinău a schimbat, joi, măsura preventivă pentru Igor Pîntea, eliberînd pe numele său mandat de arestare pe un termen de 30 de zile, scrie anticorupție.md.

Instanța de apel, la solicitarea procurorului Ion Bazatin, a anulat decizia Judecătoriei Chișinău privind plasarea lui Pîntea în arest la domiciliu. Totodată, fostul șef al închisorii din Chișinău urmează să fie dat în urmărire generală.

Amintim că Igor Pîntea și fostul său coleg din poliția criminală, Octavian Sîrbu, sînt învinuiți de aplicarea torturii, în aprilie 2009. Inițial, Pîntea și Sîrbu au fost condamnați cu suspendare, dar Curtea Supremă de Justiție a transmis dosarul la rejudecare în instanța de fond, unde se află de 6 ani.

Fostul polițist Igor Pîntea, în vîrstă de 50 de ani, născut în Hărbălău, a fost numit șef la Penitenciarul nr.13 în noiembrie 2016, după ce fostul şef al instituţiei, Igor Juvala, a fost demis în urma unui scandal legat de evadarea unui deţinut. Pînă la numirea în funcție, Igor Pîntea a deținut aproape trei luni interimatul.

Pe parcursul aflării lui Pîntea la șefia instituției, acesta a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice ce țin de aplicarea torturii și condițiilor inumane de detenție. Primii s-au revoltat avocații, care s-au plîns pe restricționarea accesului la clienții lor, cercetați în stare de arest. La fel, mai multe nemulțumiri au parvenit din partea rudelor deținuților, din cauza impedimentelor la transmiterea coletelor.


La începutul lunii iunie 2017, mai mulți deținuți, inclusiv minori, din Penitenciarul nr.13, ar fi fost maltratați în urma descinderii detașamentului „Pantera” în închisoare. Peste cîteva săptîmîni, mai multe deținute din Penitenciarul nr. 13 au declarat greva foamei, invocînd condițiile de detenție, dar și încălcarea drepturilor din partea administrației închisorii.

Igor Pîntea mai este învinuit de procurorii militari că, în aprilie 2009, a maltratat un protestatar, aflat în custodia poliţiei. Instanţa de fond, iar ulterior şi instanţa de apel, l-au condamnat pe Pîntea la cinci ani de închisoare. Curtea Supremă de Justiţie a dispus însă trimiterea dosarului la rejudecare pentru elucidarea unor circumstanţe. În prezent, dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău. Totodată, la CEDO se află o cerere, depusă de avocaţii victimei lui Pîntea.

Igor Pîntea a demisionat la 4 iulie, după care a dispărut. Ion Bazatin a comunicat instanței că deține informația că Pîntea ar fi părăsit teritoriul Republicii Moldova și s-ar afla în SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?