X 
Criza energetică stiri: 1781
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Irina Vlah acuză autoritățile centrale că ar putea amîna alegerile locale. Guvernul neagă acuzațiile

5 ian. 12:15   Societate
1700 1

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlad susține că „autoritățile de la Chișinău ar putea amîna alegerile locale generale din toamnă, făcînd trimitere la starea de urgență”. Guvernul neagă acuzațiile.

Prelungirea stării de urgență nu va constitui un impediment în organizarea alegerilor locale generale, din toamna anului 2023, a comentat pentru Radio Moldova secretarul Comisiei Electoral Centrale (CEC).

Într-un interviu pentru portalul de știri Tribuna, Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că autoritățile ar putea folosi starea de urgență pentru a amîna alegerile locale generale din toamna acestui an. Irina Vlah susține că partidul de guvernare ar fi cointeresat să amîne alegerile deoarece ar fi pierdut din încrederea cetățenilor, iar un nou scrutin le-ar aduce un eșec electoral.

Practica amînării scrutinelor electorale din cauza stării de urgență a fost folosită de fostele guvernări, dar nu va fi utilizată de actuala, a declarat pentru Radio Moldova purtătoarea de cuvînt a Guvernului, Anastasia Taburceanu. „Acestea sînt niște practici ale Guvernelor anterioare și în nici un caz a acestui Guvern. Alegerile vor avea loc în toamna anului 2023. Haideți să sperăm că lucrurile se vor stabiliza și nu va fi nevoie de stare de urgență”, a remarcat Anastasia Taburceanu.

Prelungirea stării de urgență nu va fi un motiv de amînare a alegerilor locale generale a declarat și secretarul CEC, Alexandru Berlinschii. El spune că practica anilor trecuți ne-a demonstrat că alegerile au avut loc chiar și în perioada stării de urgență. „Dar haideți să luăm practica anterioară, deci noi avem stare de urgență de o perioada mai lungă de timp, iar în aceasta perioada de stare de urgență noi am organizat deja 3 scrutine de alegeri locale în toamna anului 2021, primăvara anului 2022 și acuma în toamna anului 2022, chiar dacă a fost stare de urgență oricum au fost organizate alegeri pe teritoriul țării”, menționat secretarul CEC.


Amintim că, anterior, Alexandru Berlinschi a declarat că alegerile locale generale din acest an se vor desfășura în ultima duminică a lunii octombrie sau prima duminică a lunii noiembrie, data exactă va fi stabilită de către CEC cu 70 de zile înainte de ziua alegerilor. În perioada stării de urgență, pe parcursul anului trecut au fost organizate alegeri locale noi în lunile mai și noiembrie.

0
0
0
1
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?