COVID-19 în MOLDOVA

Ion Druță a împlinit 92 de ani

Ion Druță a împlinit 92 de ani

Prozatorul, dramaturgul și eseistul Ion Druță, Scriitor al Poporului, membru de onoare al Academiei Române și membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, a împlinit marți, 3 septembrie, 92 de ani.

Ion Druță s-a născut în 1928 în satul Horodiște, județul Soroca, astăzi raionul Dondușeni. A absolvit Școala de silvicultură (1946) și Cursurile superioare de literatură de pe lîngă Institutul „M. Gorki” din Moscova (1957).

Debutează editorial cu volumul „La noi în sat” (1953), urmat de „Poveste de dragoste” (1954). Operele sale, adunate în opt volume - "Frunze de dor", "Balade din cîmpie", "Ultima lună de toamnă", "Povara bunătății noastre", "Clopotnița", "Horodiște", "Întoarcerea țărînei în pămînt", "Biserica albă", "Toiagul păstoriei" ș.a. - fac parte din fondul de aur al literaturii naționale contemporane.


Din 1987, Ion Druță este președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova, post în care a fost ales unanim la Adunarea Generală a Scriitorilor. Este decorat cu mai multe ordine și medalii, deține titlul de Scriitor al Poporului.

În 1967, Ion Druţă scrie piesa "Casa Mare", nuvela "Ultima lună de toamnă" și romanul "Balade din cîmpie" (prima parte a dilogiei "Povara bunătății noastre"). În acelaşi an este distins cu Premiul de Stat al RSS Moldovenești. În 1990, a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar la 30 decembrie 1992 - membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. A fost inclus în lista celor zece scriitori din lume pentru anul 1990 ("Moldova Literară" din 26 iulie 1995).

În august 2008, lui Ion Druță i-a fost acordat Premiul de Stat pentru contribuția de excepție la dezvoltarea culturii și literaturii naționale și universale.

În septembrie 2009, Ion Druță a devenit primul cavaler al Ordinului „Bogdan Întemeietorul”. Președintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, l-a decorat pe Ion Druță în semn de profundă gratitudine pentru contribuția sa deosebită la renașterea națională, pentru merite în dezvoltarea relațiilor culturale cu țările străine și activitate prodigioasă în vederea sporirii prestigiului Moldovei pe plan internațional.

Opera lui Ion Druţă a fost tradusă în zeci de limbi.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load