TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ion Chicu participă la evenimentele de comemorare de la Auschwitz

Ion Chicu participă la evenimentele de comemorare de la Auschwitz

Aproximativ 200 de foști prizonieri ai lagărului de concentrare, delegații din peste 50 de țări ale lumii au ajuns la Auschwitz pentru a participa la evenimentele de comemorare a victimelor Holocaustului.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că este necesară prevenirea apariției mișcărilor naziste, dar și lupta cu antisemitismul.

"Astăzi este Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. 75 de ani în urmă, la data de 27 ianuarie, Armata Roșie, Armata Sovietică, a eliberat cel mai mare lagăr nazist de exterminare din Auschwitz. În legătură cu aceasta, reiterez că rămîne actuală problema de a promova istoria adevărată. Trebuie să combatem orice acțiuni de ridicare a curentelor naziste și să luptăm cu antisemitismul”, a spus Dodon la o conferință de presă luni.


Șeful statului a amintit că a participat la Forumul Mondial de comemorare a victimelor Holocaustului, care s-a desfășurat la Ierusalim. La eveniment au participat reprezentanți din zeci de țări ale lumii. În marja forumului, președintele a avut mai multe întrevederi informale și discuții cu liderii altor state.

"Astăzi, prim-ministrul Republicii Moldova participă la evenimentele de comemorare a victimelor Holocaustului, în Polonia, unde a fost acestă lagăr de concentrare, la Auschwitz. Cred că este o dată foarte importantă - 75 de ani și în legătură cu această dată trebuie să revedem, inclusiv sub aspect legislativ, ce este necesar de a întreprinde în Republica Moldova pentru a nu permite ca astfel de acțiuni, astfel de mișcări să mai aibă loc”, a declarat Dodon

În data de 26 noiembrie 2015, Parlamentul Republicii Moldova a decis să decreteze pe 27 ianuarie Ziua Comemorării victimelor Holocaustului.

În afară de aceasta, Moldova a adoptat un șir de legi care au drept scop combaterea terorismului, antisemitismului și xenofobiei.

Evenimentele oficiale dedicate celei de-a 75-a aniversări a eliberării lagărului de concentrare din Auschwitz-Birkenau în Auschwitz-ul polonez au început cu depunerea de coroane la ”zidul morții”, situat pe teritoriul lagărului de concentrare de la Auschwitz I. Naziștii au torturat și împușcat prizonierii lîngă acest zid. Acesta a fost reconstruit după încheierea războiului primind statut de monument.

Aproximativ 200 de foști prizonieri ai lagărului de concentrare, delegații din peste 50 de țări, 30 dintre care sînt conduse de președinți, prim-miniștri și monarhi, au ajuns la Auschwitz pentru a participa la evenimente comemorative.

”Auschwitz-Birkenau” a fost cel mai mare lagăr nazist de exterminare și de aceea a devenit unul dintre simbolurile principale ale Holocaustului. Aproximativ 1,4 milioane de oameni, dintre care aproximativ 1,1 milioane de evrei, au murit la 1941-1945 la Auschwitz.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load