X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ion Chicu: ”Eu nu îmi imaginez cum autoritățile locale vor face față acestor cheltuieli”

27 ian. 2023,, 15:13   Societate
3167 0

Orice majorare de salariu a angajaților din sectorul bugetar trebuie să fie reflectată în bugetul de stat, altfel, aceste majorări sînt făcute de ochii lumii.

Opinia aparține fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu și au fost făcute în cadrul emisiunii ”În centrul atenției” de la Publika TV.

”În ceea ce privește majorarea salariilor, noi vedem că avem diferite categorii de beneficiari, acea renumită plăcintă a doamnei Maia Sandu. Vă amintiți că ea a spus că bugetul este o plăcintă, păi iată din plăcinta asta ministrului îi dăm majorare 8000 de lei, iar pentru alți bugetari - 1300 pe hîrtie. Pentru că orice om cu discernămînt știe că autoritățile publice locale bani nu au, ei pot finanța ceea ce e scris în lege prin transferuri de la bugetul de stat. Iar dacă tu doar prevezi majorare de salariu, dar în legea bugetului tu nu incluzi aceste sume pentru transferuri între bugete, primarul nu o să aibă cu ce achita. Primarul nu poate să aducă bani de acasă ca să achite angajaților săi. Chiar astăzi au apărut mai multe declarații în care mai mulți primari au declarat că nu pot achita aceste majorări de salariu pentru că în transferurile respective nu sînt incluse sumele. Iată de ce declarațiile prim-ministrului sînt cinice, pentru că dacă s-au majorat salariile atunci ele trebuie să fie reflectate și în legea bugetului. Eu nu îmi imaginez cum autoritățile locale vor face față acestor cheltuieli, mai ales că au crescut cheltuielile și pentru întreținere”, a declarat Chicu.

Totodată, referindu-se la bugetul de stat, acesta a menționat că doar în ultimele 6 luni Guvernul a acumulat o datorie externă și internă în mărime de 14 miliarde de lei.

”În general bugetul anual reflectă situația din economie, iar dacă nu sînt bani în buget atunci fie economia nu funcționează, fie administrarea vamală și fiscală este proastă - lucru care la noi se întîmplă. Or, avînd rezultatele bugetului pentru 2022 noi vedem că avem o catastrofă acolo pentru că avînd o inflație de 30%, veniturile la FISC și la vamă au crescut mult mai puțin. Acest lucru denotă că acolo este o corupție inimaginabilă și furturi care nu au mai fost în istoria acestei țări. Iată de ce noi avem probleme la buget. În anul 2022 noi avem plus 17 miliarde datorie de stat. Iar în ultimele 6 luni datoria de stat a crescut cu 14 miliarde de lei, vă dați seama că acest guvern în 6 luni a acumulat această datorie internă și externă, cine din cetățenii noștri au simțit unde au mers acești bani? 14 miliarde în 6 luni, vă imaginați ce sumă este aceasta? Pentru comparație în cadrul proiectului ”Drumuri bune” pentru a face drumuri bune au fost alocate 1 miliard 300 de milioane de lei, vă imaginați, iată aici de 11 ori mai mult au acumulat datorii”, a declarat Chicu.


Reamintim că oficial, din 1 ianuarie 2023, salariile bugetarilor se majorează cu o sumă fixă de 1300 de lei. Totodată, angajaţii din sectorul real vor avea un salariu de cel puțin 4000 de lei pentru o normă întreagă.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că această creștere de 1300 lei este egală pentru toți, ca să primească procentual mai mult cei care au salarii mai mici.

Recent, primăria din Comrat a anunțat că nu va oferi angajaților sporul salarial în valoare de 1300 de lei, anunțat anterior de Guvern. Potrivit primarului municipiului Comrat, Serghei Anastasov, în timp ce autoritățile centrale au anunțat majorări de salarii cu 1300 de lei, primăriile au fost lăsate să se descurce singure. Edilul de Comrat spune că n-are fonduri pentru a majora lefurile bugetarilor și acuză Guvernul că a încălcat legea atunci cînd a aprobat majorări salariale fără acoperire financiară.

Potrivit legii bugetului de stat, în anul 2023 tuturor bugetarilor li se acordă un spor salarial în valoare de 1300 de lei. Potrivit primarului municipiului Comrat, Guvernul a solicitat primăriilor să majoreze salariile funcționarilor, însă fără a aloca bani din bugetul de stat în acest sens.

Anterior și președinții mai multor raioane au anunțat că nu au bani pentru a majora lefurile bugetarilor cu 1300 de lei. Premierul Natalia Gavrilița a menționat că administrațiile publice locale care nu au bani pentru aceste majorări se pot adresa pentru suport Ministerului Finanțelor. În replică, Ministerul Finanțelor le cere APL-urilor să-și prioritizeze cheltuielile.

15
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?