X 
Incendii stiri: 559
Criza energetică stiri: 1748

Întrebare - răspuns: Este posibilă instruirea la domiciliu pentru copiii refugiați ucraineni?

20 sep. 2022,, 13:58 (reactualizat 25 sep. 2022,, 11:24)   Societate
2791 0

În Moldova a început anul școlar pentru copiii - cetățeni ai Ucrainei. În ciuda faptului că unii elevi sunt deja înscriși în instituțiile de învățământ ale țării, pentru alții, părinții abia caută căi alternative. De regulă, se acordă preferință școlilor în limba rusă, unde s-au înscris deja un număr mare de ucraineni. Despre posibilitatea studierii la domiciliu pentru refugiații ucraineni care stau în Moldova și alte răspunsuri la întrebările actuale din domeniul educației găsiți în acest articol:

Am nevoie de statutul de refugiat pentru a înscrie un copil cetățean al Ucrainei la școală?

Statutul de refugiat pentru înscrierea oficială în instituțiile de învățămînt din Republica Moldova este obligatoriu.

Copiii din familiile refugiaților din Ucraina, rezidenți temporar pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au solicitat azil, pot participa la următoarele activități educaționale fără școlarizare obligatorie:

1) activități extracurriculare în cadrul instituțiilor de învățămînt general, precum și în cercurile instituțiilor de învățămînt extrașcolare/municipale (centre de creativitate pentru copii, școli de artă, școli de sport etc.);


2) evenimente de acordare de asistență și consiliere psihologică și pedagogică, organizate de Serviciul raional/ municipal de Asistență Psihologică și Pedagogică sau de psihologul școlar al instituției de învățămînt;

3) activități informale pentru adolescenți organizate de Centrele de Tineret;

4) manifestări pentru acordarea de asistență psihologică și socială și reabilitare, organizate de Centrele de Sănătate prietenoase tinerilor.

Se poate întrerupe școlarizarea în Moldova la jumătatea anului dacă familia dorește să se întoarcă în Ucraina, în cazul în care copilul studiază ca elev înmatriculat?

Da, dacă apare o astfel de nevoie, există posibilitatea de a întrerupe instruirea.

Este posibilă instruirea la domiciliu, în Moldova? Este posibilă continuarea studiilor la distanță într-o școală ucraineană?

Conform legislației țărilor care găzduiesc copiii refugiați din Ucraina, aceștia pot fi înscriși la cererea părinților în instituțiile de învățămînt secundar general din statele gazdă. Acest lucru va permite elevilor să-și continue instruirea în mod sistematic. La inițiativa organizațiilor publice ale ucrainenilor din unele țări, cu asistența autorităților educaționale din aceste țări și a autorităților locale, pot fi organizate instituții și clase separate pentru migranți, instruirea în care se va desfășura conform standardelor de stat și a programelor educaționale ale Ucrainei.

Eliberarea documentelor de studii în astfel de cazuri va fi efectuată de Școala Internațională Ucraineană sau de orice altă instituție de învățămînt secundar general din Ucraina, cu care organizațiile publice ale ucrainenilor și/sau instituțiile de învățămînt din țările gazdă trebuie să aibă acorduri corespunzătoare privind asistența oferită copiilor ucraineni. Toți elevii trebuie să fie înscriși în SIU (Școala Internațională Ucraineană, (МУШ –Міжнародна українська школа)) sau în altă instituție de învățămînt în conformitate cu procedura stabilită de legislația Ucrainei.

Dacă școala în care au studiat copiii în Ucraina a organizat deja învățămîntul la distanță, este necesară încurajarea elevilor să se conecteze la ea, acesta lucru va fi cel mai de dorit, inclusiv din punct de vedere psihologic. În acest caz, părinții ar trebui să stabilească legătura cu instituția lor. Părinții pot aplica și la Școala Internațională Ucraineană cu o cerere de admitere la SIU pentru studii externe pe bază individuală. Informațiile necesare sînt disponibile pe site-ul școlii - https://uis.org.ua.

În toate cazurile, copiii pot folosi orice resurse online pentru lucru în grup sau individual, în primul rînd Școala Online All-Ucraineană (https://lms.e-school.net.ua), există și o aplicație mobilă), care conține toate materialele educaționale. materiale pentru elevii 1 -11 clase.

Școala Internațională Ucraineană a Ministerului Educației și Științei din Ucraina a pregătit și programe de studiu de sine stătătoare cu link-uri către manuale electronice și materiale didactice/multimedia. Programele de auto-studiu sînt compilate pe clase și materii (https://uis.org.ua/methodic).

Elevii înscriși în clasa de absolvire vor susține examenele de licență la sfîrșitul anului ca și studenții moldoveni?

Da, elevii claselor de absolvire (clasele a 9-a și a 12-a) vor susține examenele finale ca cetățeni ai Republicii Moldova, dacă sînt admiși la școală în condițiile expuse mai sus: evaluare, promovarea examenelor pentru a înlătura lacunele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий