X 

Intră în vigoare un acord în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Grecia

12 dec. 2022,, 14:00   Societate
2623 0

Din 1 ianuarie 2023 intră în vigoare Acordul în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Elenă.

Potrivit informațiilor prezentate de Casa Naţională de Asigurări Sociale, acordul stabileşte cadrul de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante.

Conform Acordului, cetăţenilor Republicii Moldova precum şi cetăţenilor Republicii Elene li se garantează dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională din partea statului unde a lucrat legal. Astfel, persoanele asigurate vor avea posibilitate să beneficieze de pensie indiferent de locul unde vor domicilia în viitor, fiecare stat aplicând legislaţia naţională în domeniu stabilirii prestaţiilor sociale, pensia fiind transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment.

Acordul prevede, printre altele, procedura de totalizare a perioadelor de asigurare care permite cetăţenilor Republicii Moldova, care au lucrat legal în Grecia, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani realizaţi în statul nostru, să obţină dreptul la pensie, calculată proporţional perioadelor de contribuţie în Moldova dar să nu beneficieze de alocaţie socială. Acordul este valabil pentru o perioadă nedeterminată.

La momentul actual, Casa Naţională de Asigurări Sociale implementează prevederi ale 14 acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale bazate pe principii de proporţionalitate, semnate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus. Sunt semnate, de asemenea, acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale bazate pe principii de proporţionalitate cu Republica Italiană și, respectiv, cu Regatul Spaniei, care, la momentul actual nu sunt intrate în vigoare.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?