Lucrările au fost realizate în cadrul taberei de sculptură de către maeștri din Moldova, România, Austria și Irlanda, fiind inspirați de istoria și tradiția localității, atestată documentar în anul 1424.
Noua colecție din 10 sculpturi debutează cu monumentala creație a lui Stanislav Duduciuc din Condrița, continuă cu operele lui Ion Zderciuc, Gheorghe Urechi, Alexei Vidrașcu, Valentin Vîrtosu, Eugen Barzu, Ovidiu Nicolae Popa, Dumitru Verdianu și ale sculptoriței Parascheva Popa-Donoi, revenită din Irlanda, notează Noi.md cu referire la Moldova 1.
„Vin cu mare drag acasă, fiindcă aici mi-i țara mea. Avem o dorință mare de a lăsa pe pămîntul acesta ceva. De fapt, este un simbol al soarelui”, a spus sculptorița Parascheva Popa-Donoi.
Istoria satului Ciuciulea este reprezentată în sculptura „Troița”. „Este dedicată ciuciulenilor, celor de azi, celor de ieri și celor care vor veni, în formula în care ei au păstrat ușile bisericii deschise”, a relatat sculptorul Valentin Vîrtosu.Sculptorii au muncit timp de o săptămînă la Ciuciulea pentru a pune lucrările la loc de cinste în Parcul Băștinașilor” din grădina vechii școli din localitate.
„Astăzi avem 30 de sculpturi în lemn. Dorința este să continuăm”, a afirmat primarul localității, Ilie Calistru.
Evenimentul a culminat cu acordarea diplomelor celor care s-au remarcat în realizarea proiectului, urmată de un concert al colectivelor artistice din Ciuciulea.
Adăuga comentariu