Interzicerea dreptului la vot pentru persoanele cu dizabilități mintale – neconstituțională

Interzicerea dreptului la vot pentru persoanele cu dizabilități mintale – neconstituțională

Curtea Constituțională a declarat neconstituţională o prevedere din lege care le interzicea în mod automat dreptul la vot al persoanelor declarate incapabile printr-o hotărîre judecătorească.


Potrivit CCM, „deși statul are un interes de protecție a integrității scrutinului electoral, presupunerea potrivit căreia persoanele cu dizabilități de ordin mintal sînt, în mod obișnuit, supuse manipulării, are la bază o prejudecată. Chiar dacă această prejudecată s-ar adeveri în cazul persoanelor internate în instituții medicale, ea nu este justificată în cazul persoanelor care locuiesc în cadrul comunității”, se arată în comunicatul oficial al Curții.


Curtea a menţionat că asigurarea echilibrului diferitor interese, convingeri și moduri de viață reprezintă o valoare fundamentală a societăților democratice.


CCM a indicat spre standardul care trebuie luat în calcul, atunci cînd se stabilește dacă persoana cu dizabilități de ordin mintal posedă capacitatea înțelegerii naturii și a efectelor votării și, în consecință, posedă capacitatea de a vota. Această capacitate poate include unul sau mai multe din următoarele elemente:


(a) persoana înțelege informațiile relevante pentru decizia pe care trebuie să o ia;


(b) persoana apreciază implicațiile acestor informații pentru propria ei situație;


(c) persoana are capacitatea de a compara opțiunile disponibile; și


(d) persoana poate alege opțiunea dorită din lista acestora.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load