X 

Internauții despre limba moldovenească

31 aug. 16:00   Societate
2913 33

Moldova este un stat independent și suveran, avînd un bagaj istoric de aproape 7 secole.

În Constituția Republicii Moldova, articolul 13 limba moldovenească este înscrisă ca de stat, pe lîngă asta, la ultimul recensămînt, pentru 54,5% din populație limba moldovenească îi este maternă, 74% se declară ca moldoveni.

Aceasta se arată într-un mesaj trimis la adresa redacției Noi.md, în care un grup de internauți susțin că conducerea actuală și precedentă la egal încearcă să șteargă de pe fața pămîntului mențiunile linbei moldovenești, în aceasta ei încă și sunt ajutați de statele vecine, care finanțează multiple inițiative în privința discriminării identității, limbei și istoriei moldovenești.

În acest fel administrația paginii "Moldova 1359" a prezentat peste 100 de menționări a limbei moldovenești, care direct și indirect recunosc existenței limbii moldovenești.

”În colecția dată absolut oricare din voi pot vedea documente care sunt datate din perioada secolelor XVII-XXI, pe lîngă aceasta prima mențiune scrisă despre limba moldovenească este datată secolului XVI, deși este foarte bine cunoscut că moldovenii vorbesc limba moldovenească încă din secolul XIV. Pentru a vă simți mai liber, puteți vedea, descărca absolut oricare document din diferite țări unde este menționată limba moldovenească, pe lîngă aceasta aveți acces direct la Letopisețul Țării Moldovei lui Grigore Ureche unde autorul scrie despre limba moldovenească, scrierile lui Dimitrie Cantemir despre limba moldovenească, prima Constituție/ adunare de legi unde este menționată limba moldovenească ca limba de stat dar și inclusiv scrieri care au fost publicate în Romînia, de către Academia de Științe a României. Acum dacă veți auzi fraza că: "limba moldovenească a fost inventată de Stalin sau bolșevici în perioada Uniunii Sovietice" veți avea peste 100 de motive ca să zîmbiți”, se arată în mesajul ”Moldova 1359.


Totodată mai multe informații despre limba moldovenească găsiți pe site-ul moldovenii.md la compartimentul ”Noi, Moldovenii” și ”Biblioteca”.

37
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?