Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Integrarea europeană în Moldova: între mitinguri și realitate

26 mai. 2023,, 19:15   Societate
3557 1

Moldova are nevoie de idei care să unească societatea, nu s-o dezbine.

Susținătorii Integrării Europene în Moldova sînt astăzi în majoritate, dar în țară există și foarte mulți eurosceptici, iar autoritățile nu trebuie să-i marginalizeze, ci ar trebui să caute punctele comune pentru a uni societatea moldovenească.

Despre acest lucru s-a discutat în cadrul mesei rotunde desfășurate la Chișinău pe tema "Adunarea Națională din 21 iunie. Ce a fost asta?" sau "Integrarea europeană: între mitinguri și realitate", care a fost organizată de portalul informațional enews.md.


La eveniment au participat: fostul președinte Vladimir Voronin, fostul președinte al Partidului Democrat și fostul președinte al Parlamentului, Dumitru Diacov, fostul prim-ministrul Ion Chicu, bașcanul interimar al Găgăuziei, Irina Vlah, deputați, personalități publice și experți care au discutat rezultatele mitingului pro-european desfășurat la Chișinău pe 21 mai, la propunerea Președintelui Maia Sandu.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a reamintit că procesele de integrare europeană din țară au fost stabilite în timpul aflării la putere a Partidului Comuniștilor și de însuși Vladimir Voronin în calitate de șef al statului.

"Nu poți fi în centrul Europei și să te prefaci că nu se întâmplă nimic. Unul dintre planurile noastre de atunci era modernizarea europeană", a spus Vladimir Voronin. El a menționat că în țară sunt probleme foarte grave și trebuie depășite, fără a exclude posibilitatea ca PCRM să-și desemneze candidatul la președinție la următoarele alegeri.

La rîndul său, fostul președinte al Partidului Democrat și fostul președinte al Parlamentului, Dumitru Diacov a apreciat pozitiv Adunarea Națională "Moldova Europeană" desfășurată duminica trecută la Chișinău, numind-o un eveniment liniștit și vesel.

"S-a vorbit despre integrarea europeană, despre care majoritatea populației gândește pozitiv. La inițiativa președintelui, la ea a participat întreaga guvernare, acest lucru este normal", a spus Dumitru Diacov. Fostul președinte al Parlamentului a reamintit, de asemenea, că în Moldova au mai avut loc astfel de mitinguri.

În același timp, Dumitru Diacov a propus să se discute discute despre căutarea unor puncte comune pentru unificarea societății, menționînd că, deși are pretenții față de partidul de guvernămînt, i-a plăcut evenimentul din 21 mai.

La rîndul său, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a recunoscut că susținătorii Integrării Europene în Republica Moldova sînt astăzi în majoritate, dar în țară există și foarte mulți eurosceptici, după cum arată mitingurile organizate de opoziție pe 21 mai la Bălți, Orhei și Comrat, la care cetățenii s-au pronunțat în favoarea organizării unui referendum privind politica externă a țării. Totodată, bașcanul și-a exprimat indignarea că autoritățile încearcă să marginalizeze această parte a societății. Ea a subliniat că factorul geopolitic încă divizează societatea moldovenească, iar fragmentarea de astăzi îi convine actualei guvernări.

Irina Vlah consideră, de asemenea, că autoritățile nu ar trebui să persecute opoziția, deoarece acest lucru nu corespunde valorilor democratice. Ea consideră că actuala opoziție este mai slabă ca niciodată, dar crede că are șanse mari să se unească, indiferent de doctrinele de partid.

Bașcanul Găgăuziei a recunoscut că actuala guvernare se bucură de un sprijin fără precedent din partea partenerilor occidentali, dovadă fiind prezența pe 21 mai, în piața principală a țării, a Președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola. În același timp, ea consideră că, fără utilizarea resurselor administrative, partidul de guvernămînt nu ar fi reușit să adune un număr atît de mare de cetățeni în piață.

Fostul premier Ion Chicu a menționat că mitingul organizat duminica trecută la inițiativa șefei statului nu a fost unic, deoarece evenimente similare au avut loc mai devreme, cu același discurs, patos și angajamente. Dar acest lucru nu a ajutat la rezolvarea problemelor reale ale țării.

Fostul viceprim-ministru, Istoricul Victor Stepaniuc, a menționat că integrarea europeană nu este o protecție a suveranității, în special pentru țări atît de mici precum Moldova, și a solicitat ca autoritățile centrale să asigure transparența proceselor așa-numitei integrări europene.

"Putem spune că integrarea europeană este o salvare pentru țările mici precum Moldova? Poate. Dar dacă este vorba despre cazuri concrete și proiecte reale. Dar noi nu observăm acest lucru acum. Nu există transparență: nu este clar unde este cooperarea concretă și unde este vizibilitatea externă. Este o imitare a integrării. Dar n-ar trebui să cădem nici în extreme. Exploatăm un singur model - critica de laudă a Maiei Sandu, dar haideți să fim constructivi? Și totuși, integrarea europeană nu înseamnă protecția suveranității țărilor mici ca a noastră. Haideți să discutăm situația din diferite poziții", a propus Victor Stepaniuc.


Unul dintre liderii partidului ”Congresul Civic”, Iurie Muntean, a menționat că mitingul organizat la inițiativa Președintelui Maia Sandu în centrul Chișinăului dedicat integrării europene a demonstrat potențialul de mobilizare al partidului de guvernămînt. El a recunoscut că în piață au venit foarte mulți oameni. Dar s-a plîns că nu există niciun raport privind programele dezvoltate, nu au fost făcute totalurile proiectelor economice așteptate de populație.

Politologul Zurab Todua a subliniat că încercarea autorităților de a prezenta mitingul ca o exprimare a voinței întregului popor, nu are nici un temei, este ilegală.

"Este clar pentru toți oamenii sănătoși că în Moldova există și un alt punct de vedere. În acest eveniment și în toate evenimentele care au loc, inclusiv în Găgăuzia, eu văd o singură concluzie: încă există o divizare a poporului și consolidarea susținătorilor PAS. Există un vis al lui Grosu și un vis al lui Sandu, dar nu va fi așa. Moldova are nevoie de idei care să unească societatea, nu s-o divizeze, iar partidele de la putere nu trebuie să separe oamenii și să împingă țara spre confruntare, să atragă Moldova în confruntarea dintre Est și Vest.

14
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?