Incendii stiri: 688
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3741

Institutul Oncologic a primit un ultrasonograf modern. Va depista cancerul în faze timpurii

18 mai. 20:00   Societate
5856 0

Un aparat modern de ultrasonografie, capabil să depisteze cancerul în faze timpurii, a fost donat astăzi Institutului Oncologic din Chișinău. Instituția a primit și 2 000 de flacoane cu medicamente pentru tratamentul pacienților.

Echipamentul și medicamentele, în valoare de 370 793 de dolari, au fost procurate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu susținerea financiară a Uniunii Europene (UE) și a Guvernului Canadei.

„Pe lîngă funcțiile de bază, utilajul îndeplinește un rol esențial – de diagnostic ecoghidat al patologiilor, de a preleva acel țesut (biopsie) sub ghidajul ultrasonografiei, adică o facem precis, mult mai puțin traumatizant pentru pacienți și obținem un diagnostic exact”,a declarat Ion Prisăcaru, secretar de stat al Ministerului Sănătății.

Prezentă la evenimentul de oferire a donației, Miljana Grbic, reprezentanta OMS în Moldova, a menționat că cele 2.000 de fiole cu medicamente donate vor fi suficiente pentru tratamentul gratuit, timp de trei luni, al pacienților de la Institutul Oncologic, transmite suntparinte.md.

În Republica Moldova, cancerul este a doua cauză de deces, după maladiile cardiovasculare, indicele mortalității fiind mai mare la bărbați decît la femei.


O treime dintre decese sînt provocate de consumul de tutun, obezitate, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume, lipsa activității fizice.

În 2021, cele mai multe forme de cancer au fost cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei.

4
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?