X 
Puterea stiri: 7443
Criza energetică stiri: 1168

Instanța a anulat actul emis de Autoritatea Națională de Integritate în privința Domnicăi Manole

25 iul. 10:33   Societate
4420 0

Actul de constatare emis pe numele Președintelui Curții Constituționale, la 31 decembrie 2021, prin care inspectorul de integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, a fost anulat. ANI anunță că decizia inspectorului de integritate a fost calificată drept ilegală și instituția a inițiat o procedură disciplinară în privința inspectorului de integritate care a emis acest act de constatare.

„La sfîrșitul lunii mai curent, Colegiul Civil al Curții de Apel Chișinău a anulat actul de constatare al ANI, emis pe numele Președintelui Curții Constituționale, la 31 decembrie 2021, prin care inspectorul de integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese.

Completul judecătoresc al Curții de Apel Chișinău a concluzionat în hotărîrea sa că actul de constatare al ANI a fost emis ilegal și cu depășirea limitelor competențelor atribuite prin lege Autorității și cu încălcarea prevederilor Constituției Republicii Moldova, a Legii nr. 317/1994 și a Codului jurisdicției constituționale, toate aceste norme excluzînd orice fel de intervenție din exterior în activitatea Curții Constituționale în ansamblu și în activitatea judecătorilor constituționali, în particular, atunci cînd aceștia exercită principala lor atribuție de funcție – jurisdicția constituțională”, se arată în anunț.

În acest context, ANI spune că „își exprimă regretul și îngrijorarea față de modul în care s-a acționat atunci cînd a fost emis un asemenea act de constatare, concluzia căruia periclitează grav imaginea instituției, dar și implicit a Inspectoratului de Integritate”.

Instituția mai spune că „misiunea Autorității este una foarte clar definită de lege și nu putem admite depășirea sau încălcarea limitelor prevăzute de cadrul legal”.


Astfel, ANI a inițiat o procedură disciplinară în privința inspectorului de integritate care a emis acest act de constatare pentru elucidarea tuturor aspectelor menționate și stabilirea legalității acțiunilor sale.

ANI a anunțat vineri, 31 decembrie, că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Președinta Curții Constituționale. Asta după ce în ședința din 27 aprilie 2020, Domnica Manole nu a fost recuzată de la ședința la care se decidea soarta mandatului său de judecător al CC.

Șefa statului, Maia Sandu, a spus că această constatare a Autorității Naționale de Integritate în privința președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, una ilegală. „Sper ca juriștii, oamenii cu experiențe și cunoștințe în domeniu să explice mai mult la acest subiect”, a spus Sandu.

Și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a spus că actul ANI în privința președintei Curții Constituționale, Domnica Manole nu este altceva decît „o neglijare vădită sau nerecunoaștere a jurisprudenței Curții Constituționale”. Potrivit lui, „ne aflăm în prezența unei arogări de atribuții contrar Constituției”, pe care însăși aceasta le interzice.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав