X 
Puterea stiri: 7332
Criza energetică stiri: 1081

Instalarea atenuatoarelor de impact, salutată de experții în domeniu

23 iun. 10:00   Societate
1791 0

Decizia de a instala pe drumurile publice din R. Moldova atenuatoare de impact este salutată de experții în siguranța în trafic.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, doctorul în ştiinţe tehnice, expert internaţional în siguranţă rutieră, Ilie Bricicaru, spune că această inițiativă este un mare pas înainte pentru domeniul de infrastructuri rutiere și în special pentru siguranța rutieră din Republica Moldova, menționînd că astfel de atenuatoare vor salva viețile pasagerilor aflați în mașini „grăbite”.

„Factorul de risc nr. 1 în circulația rutieră este viteza de circulație, iar cele mai grave accidente rutiere sunt cele cu tamponări în obiecte dure din zona drumului, iar unul din aceste obiecte sunt instalațiile plasate pe zona mediană a drumului sau mai bine de zis – capurile de început a separării fluxurilor de circulație din aceste zone. Atenuatorul de impact în acest mod, este dispozitivul menit să reducă daunele aduse șoferului și pasagerilor unui autovehicul, în special autoturisme, rezultate în urma unei coliziuni cu structuri poziționate pe mediana drumului.

Deci, atenuatoarele de impact sunt proiectate pentru a absorbi energia cinetică a vehiculului în timpul coliziunii. Simplu vorbind, acest dispozitiv are proprietatea de a diminua din forța de impact a vehiculului la viteză mare, ceea ce va salva viețile pasagerilor din vehicul.

Statisticile internaționale arată că atenuatoarele de trafic salvează între circa 45 – 52% de vieți, care se pierd în asemenea tipuri de coliziuni, care sunt foarte dure”, scrie Bricicaru.


În premieră, în Republica Moldova, au fost montate atenuatoare de impact de tip „Demfer” pe drumul național R3 Chişinău – Hînceşti – Cimişlia – Basarabeasca – frontiera cu Ucraina, km11, și pe drumul R6 ChișinăuOrheiBălți, km 26+300.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав