Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Înregistrarea Vaccinului Sputnik V în R.Moldova. De ce tac autoritățile

26 feb. 2021,, 10:40   Societate
13677 19

Situația legată de furnizarea și imunizarea populației Republicii Moldova cu vaccinului rusesc Sputnik V rămîne incertă. Chiar dacă, recent Agenția medicamentului a anunțat că a primit actele privind înregistrarea vaccinului în țara noastră din partea a doi agenți economici.

Deși, Sputnik V a fost înregistrat deja în cel puțin 36 de state, la noi în țară acest proces este tergiversat. Agenția Medicamentului evită să anunțe public la ce etapă se află procedura de autorizare și recepționare a vaccinului anti-Covid rusesc, asta deși echipa Noi.md în nenumărate rînduri a solicitat ca agenția să spună la ce etapă de înregistrare a vaccinnului sînt autoritățile de la noi. Nici reprezentanții Ministerul Sănătății nu au putut da un răspuns exact la solicitările Noi.md, argumentînd că această problemă ține exclusiv de competența Agenția Medicamentului. Unele voci spun că de fapt se așteaptă omologarea vaccinului de către OMS și abia după aceasta și țara noastră va lua o decizie în acest sens, în timp ce țări UE precum Ungaria deja a înregistrat vaccinul și urmează să îl folosească în imunizarea populației.

Asta în condițiile în care Federația Rusă și-a exprimat disponibilitatea de a furniza Moldovei 100.000 de doze de vaccin anti-COVID, iar restul dozelor necesare pentru țară - timp de 4-6 luni, în cazul în care vaccinul va fi înregistrat. La 20 ianuarie, Fondul Rus de Investiții Directe a furnizat părții moldovenești întregul pachet de materiale pentru înregistrarea rapidă a Sputnik V.

Pînă în prezent, Sputnik V a fost înregistarat în cel puțin 36 țări printre care Rusia, Belarus, Serbia, Argentina, Bolivia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunis și Armenia. De asemenea, a fost inițiat procesul de înregistrare a vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit unui studiu publicat recent, vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență de 91,6% împotriva îmbolnăvirii cu Covid-19.


Reamintim că, potrivit unui sondaj realizat anterior de Noi.md, majoritatea cetățenilor sînt pentru ca vaccinarea să fie realizată doar la dorință. Totodată, internauții sînt de părere că Moldova poate decide și singură ce tip de vaccin să administreze populației.

Totodată, internauții sînt de părere că Moldova poate decide și singură ce tip de vaccin să administreze populației.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?