COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Informație importantă pentru cei care au patente de întreprinzător

Informație importantă pentru cei care au patente de întreprinzător

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a publicat o notă explicativă privind particularităţile calculării şi achitării contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii pentru anul 2020. Documentul face şi precizări privind calcularea şi achitarea acestor contribuţii de către titularii patentei de întreprinzător.

Potrivit Legii privind sistemul public de asigurări sociale, titularii patentei de întreprinzător virează contribuţia individuală de asigurări sociale conform taxei fixe, iar conform Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, contribuţia individuală de asigurări sociale de stat obligatorii (taxa fixă anuală) pentru titularii patentei de întreprinzător a fost stabilită în mărime de 10.740 lei.

Potrivit CNAS, titularii patentei de întreprinzător, care sînt pensionari, inclusiv în alte state, persoane cu dizabilităţi, precum şi persoanele care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct.1.1-1.7, anexa 1 din Legea privind sistemul public de asigurări sociale, se scutesc de plata contribuţiei stabilită în sumă fixă.


Din sumele obţinute de titularii patentei de întreprinzător pentru executarea de lucrări sau prestări servicii conform genurilor de activitate incluse în patenta de întreprinzător nu se calculează contribuţii de asigurări sociale de stat.

Achitarea contribuţiilor se efectuează la momentul solicitării sau prelungirii patentei de întreprinzător pentru întreaga perioadă solicitată de desfăşurare a activităţii în baza patentei de întreprinzător.

Contribuţia individuală achitată lunar constituie suma de 895 lei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load