Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Influenţa Bisericii în viaţa statului este supraestimată

6 noi. 2018,, 17:30   Societate
2603 0

Este o opinie exprimată de protoiereul Vitalie Şincari în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Leviţkaia-Pahomova, de la postul NTV-Moldova, informează Noi.md.

El a menționat că Biserica este mereu acuzată de clericalizarea statului. "Dar vreau să pun o întrebare: Şi am obținut noi în acest caz? În această societate, nu am putut realiza nimic ca Biserica, nu am fost capabili măcar să împiedicăm adoptarea Legii privind egalitatea de șanse, nu am învins nici unul din aşa-numitele repere europene de valori noi", a spus Vitalie Şincari.

Răspunzînd la întrebare care ar fi pîrghiile statului prin care ar influenţa Biserica, el a remarcat că principala pîrghie o reprezintă banii. Astfel, statul poate, de exemplu, permite sau interzice construcţia de locaşuri sfinte, poate deschide brusc fluxul de finanțare ca mai apoi să ceară ceva de făcut sau să schimbe legislația, să introducă norme, restricționînd aceeași autonomie a bisericii, în ciuda faptului că, potrivit Constituției, Biserica este separată de stat. "Dar situația din Ucraina ne-a arătat că totul este posibil în esență. Poți să transformi Biserica într-un marginalizat, o poţi lipsi de toate drepturile, să o şantajezi şi să o supui diferitor presiuni”, a spus clericul.

El a subliniat că Biserica rămîne a fi cea mai complexă ancoră morală, care nu permite navei să cadă în abis, iar abisul este alături, gata să o înghită, dovadă fiind situația din Ucraina învecinată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?