Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Industria curieratului, care a luat amploare în perioada pandemică, trebuie reglementată legal

27 mai. 00:30   Societate
1375

Legislația actuală a Republicii Moldova necesită completări la capitolul servicii de curierat privat și servicii poștale în domeniul comerțului electronic. Astăzi nici un act normativ nu reglementează activitatea de curierat rapid în regim ”ușă-la-ușă” (”door-to-door”). Despre aceasta anunță sectorul asociativ de afaceri din țară, informează Noi.md.

Subiectul este discutat la Consiliul Economic pe lîngă prim-ministrul RM cu participarea reprezentaților companiilor de curierat din țară și a instituțiilor de stat de resort. Din spusele oamenilor de afaceri, în perioada pandemică în Moldova a luat amploare Curieratul rapid în așa-numitul regim door to door – ușa-la-ușă. Însă răspîndirea acestui serviciu odată cu comerțul electronic, a scos la iveală un șir de constrîngeri și necesitatea unei atenții speciale pentru acest sub-sector economic important.

Reprezentanții comunității de afaceri au vorbit despre necesitatea completării legislației cu prevederi dedicate industriei de curierat privat. Modificările ce vor deveni imperative odată cu intrarea în vigoare a noului Cod vamal, începînd cu anul viitor, trebuie să definească noțiunea de curierat privat, autoritatea care reglementează industria și criteriile de eligibilitate pentru obținerea certificării de desfășurare a activității de curierat privat. De asemenea, s-a discutat necesitatea ajustării unei serii de acte departamentale pentru a clarifica regimului returului de marfă și a rambursului internațional al plăților efectuate în regimul de comerț electronic, a documentelor însoțitoare și declarațiilor vamale și fiscale.

Propunerile comunității de afaceri sînt discutate la Consiliul Economic în contextul implementării Foii de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic. În acest sens, Consiliul Economic cu suportul Proiectului FTA/USAID a elaborat un pachet de modificări legislative care să faciliteze dezvoltarea comerțului electronic în Moldova, curieratul rapid reprezentînd o verigă importanță în acest proces.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав