COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 762 106 INFECTAȚI 285 321(+1371)   TRATAȚI 269 685     DECESE 6632(+15)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2922
Puterea stiri: 6631

Îndepărtatul an 1966: ce a făcut în Moldova Iuri Gagarin (Foto)

12 apr. 18:30   Societate
1507 1

Despre vizita primului cosmonaut Iuri Gagarin în Moldova își amintește Margarita Țvic, director adjunct al agenției Sputnik Moldova, director general al AȘ Novosti-Moldova.

Primul cosmonaut de pe Terra, Iuri Gagarin, s-a aflat în Moldova de pe data de 8 până pe 10 octombrie 1966.

Directorul general al AȘ Novosti-Moldova, cunoscuta jurnalistă TV Margarita Țvic, își amintește despre aceste zile în discuția cu corespondentul Sputnik.

Unii au reușit chiar să comunice cu Gagarin, să-i adreseze întrebările ce-i preocupau.

„La întâlnirile care au avut loc în diferite instituții, la întreprinderi, în săli sau chiar pur și simplu în stradă, cetățenii îl serveau pe Iuri Alekseevici cu prăjituri, colaci, fructe. Îl întrebau dacă i-a fost frică în cosmos. Cineva chiar a vrut să afle dacă există oameni în afara Terrei. Gagarin a răspuns sincer că nu i-a văzut, însă că el presupune că undeva, pe alte planete îndepărtate, ei trebuie să existe și că noi nu suntem singurii în Univers. El a mărturisit că în timpul zborului nu i-a fost frică pentru viața sa. Era îngrijorat în primul rând dacă va fi în stare să-și îndeplinească sarcina aparatul cosmic în care el a fost lansat pe orbită și care reprezenta rodul unei munci de mulți ani ai sutelor de specialiști ", a menționat Țvic.


Securitatea primului om-cosmonaut era asigurată în Moldova la cel mai înalt nivel. Însă, în pofida regulamentelor și rugăminților, Iuri Alekseevici ieșea din mașină, se apropia de sutele de oameni care îl aşteptau.

„Gagarin, omul care a fost mai aproape decât oricare dintre noi de stele, nu avea nimic, spre surprinderea tuturor, din comportamentul unui star. Stând în picioare în mașină, el saluta cordial mulțimea. După întâlnirile cu autoritățile republicii și comunicarea cu cetățenii, primul cosmonaut a vizitat beciurile de la Cricova. Acolo am realizat un film video despre el. În general, pe durata întregii sale vizite, Gagarin a avut permanent în preajmă operatori de film sau TV care fixau fiecare pas al eroului-cosmonaut pe pământul moldav", și-a încheiat povestirea Țvic.

După plecarea lui Gagarin din Moldova, locuitorii ţării şi-au povestit încă multă vreme unul altuia povestind unde l-au văzut pe cosmonaut, ce făcea acesta în acel moment, cum privea, cum zâmbea. Iar zâmbetul lui era întotdeauna minunat!

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽