COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1031)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6586(+8)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2908
Puterea stiri: 6594

Încercările de a demite Procurorul General se vor încheia cu un eșec total. Opinie

21 iul. 16:00   Societate
2370 3

Dorința de a-l demite pe Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, se va încheia cu un eșec total.

Această opinie a fost exprimată de unul dintre liderii PSRM, Corneliu Furculiță, care a considerat intenția PAS de a-l demite pe Procuror General drept o presiune politică și dorința autorităților de a subordona procuratura.

"Procurorul este o figură apolitică. El a fost ales în baza unui concurs legitim, el nu poate fi demis. El poate pleca doar din proprie inițiativă. În toate celelalte cazuri, aceasta este o presiune, desigur, politică, dorința politicienilor de a supune procuratura și nu cred că acesta este un lucru bun. Care este problema dacă procurorul rămâne și își îndeplinește îndatoririle așa cum și face?", a spus Furculiță în timpul participării sale la un talk-show pe unul dintre canalele TV.

"Socialistul a menționat că dorința de a demite procurorul general se aseamănă cu practica de distribuire secretă a funcțiilor de către Alianța pentru Integrare Europeană, care s-a încheiat cu un eșec total al reformei sistemului juridic.

"Cred că aceasta nu este o practică bună, pentru că am avut deja o astfel de experiență: cînd Alianțele pentru Integrare Europeană și-au împărțit funcțiile în țară conform unor acorduri secrete, inclusiv funcția de procuror general. Ați văzut și voi această experiență negativă. Cum s-a terminat? Scandalul din Padurea Domnească și multe alte scandaluri. Vrem să repetăm aceste eșecuri?", s-a întrebat socialistul.


Furculiță a reamintit și de criza din 2019, cînd concursul pentru numirea procurorului general a fost sabotat din cauza dorinței de a numi în această funcție o persoană loială.

"Acestea vor fi concursuri interminabile. Ați văzut cum s-a desfășurat concursul guvernului Sandu pentru numirea unui procuror. Concurs după concurs - pînă la anularea concursului, pentru că ei doreau să numească o persoană convenabilă lor. Cred că toți oficialii actuali care dețin legal funcțiile, ar trebui să-și continue activitatea. Dacă există întrebări la ei, trebuie de efectuat o analiză în conformitate cu legislația. Mandatul trebuie dus pînă la sfîrșit", a spus Furculiță.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽