Puterea stiri: 7443
Criza energetică stiri: 1168

Incendiile de vegetaţie fac ravagii în Franţa, mii de persoane au fost evacuate din locuinţe

12 aug. 02:00   Societate
1093 0

Incendiile de vegetaţie au devastat miercuri regiunea Gironde din sud-vestul Franţei, distrugînd case şi forţînd evacuarea a 10.000 de locuitori, dintre care unii s-au urcat pe acoperişuri pe măsură ce flăcările se apropiau.

Cerul negru şi portocaliu, întunecat de fumul care se ridica din păduri şi luminat de flăcări, a fost văzut în toată zona, în timp ce incendiile continuau să ardă, în ciuda eforturilor pompierilor susţinuţi de avioane.

Incendiile, care au afectat aproximativ 6.200 de hectare au trecut acum în regiunea învecinată Landes.

Franţa, ca şi restul Europei, s-a confruntat în această vară cu valuri de căldură succesive şi cu cea mai gravă secetă înregistrată vreodată. Zeci de incendii de vegetaţie ard în întreaga ţară, inclusiv cel puţin opt incendii majore.

Pregătiţi-vă actele, animalele pe care le puteţi lua cu voi, cîteva bunuri, a precizat pe Facebook municipalitatea Gironde din Belin-Beliet, înainte de a evacua anumite părţi ale oraşului.


În satul Hostens, aflat în apropiere, poliţia fusese mai devreme din uşă în uşă spunîndu-le locuitorilor să plece pe măsură ce focul avansa. Camille Delay a fugit împreună cu partenerul şi fiul ei, luîndu-şi cele două pisici, găinile şi actele de asigurare a casei.

Pompierii au declarat că sînt probabile şi alte evacuări. Chiar şi aşa, unii locuitori din Hostens au fost reticenţi în a-şi abandona casele.

Numeroase drumuri mici şi o autostradă au fost închise.

Peste 57.200 de hectare au fost cuprinse de flăcări pînă în prezent în Franţa în acest an, de aproape şase ori mai mult decît media anuală pentru perioada 2006-2021, arată datele Sistemului european de informaţii privind incendiile forestiere.

Suedia şi Italia se numără printre ţările care se pregătesc să trimită ajutoare în Franţa, a declarat ministrul de interne Gerald Darmanin.

El a repetat apelurile la responsabilitate din partea tuturor - nouă din 10 incendii sînt provocate fie voluntar, fie involuntar de către oameni, a spus el.

Incendiul din Gironde este unul dintre numeroasele incendii care au izbucnit în Europa în această vară, declanşate de valurile de căldură.

În Portugalia, aproape 1.200 de pompieri sprijiniţi de opt aeronave au luptat cu un incendiu în zona muntoasă Covilha, la aproximativ 280 km nord-est de Lisabona, care a ars peste 3.000 de hectare de pădure începînd de sîmbătă.

Spania şi Grecia au fost nevoite, de asemenea, să facă faţă mai multor incendii în ultimele săptămîni.

Gironde a fost afectată de incendii majore în iulie, care au distrus peste 20.000 de hectare de pădure şi au forţat temporar aproape 40.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele.

De asemenea, incendiile au făcut ravagii şi în departamentele sudice Lozere şi Aveyron. În departamentul Maine et Loire din vestul Franţei, peste 1.200 de hectare au fost pîrjolite de un alt incendiu.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав