Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Încasarea pensiei de întreținere a copiilor minori. Ce trebuie să știe părinții

30 mar. 2023,, 12:30   Societate
8926 0

Potrivit legislației Republicii Moldova, părinții au obligația de a-și întreține copii minori pînă la atingerea majoratului.

În cazul în care soții decid să divorțeze, de cele mai multe ori, cel în grija căruia rămîne copilul sau copiii minori încasează de la fostul soț pensia de întreținere, transmite tvn.md.

Aceasta este o sumă bănească pe care trebuie să o achite lunar părintele care nu locuiește cu copii săi după divorț, conform unui orar stabilit de către executorul judecătoresc, în baza unei încheieri de judecată.

Pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariu, dar și din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4 din venituri pentru un copil, 1/3 în cazul a doi copii și 1/2 din venituri dacă e vorba despre 3 şi mai mulţi copii.

NATALIA COSTAȘ, judecător, Judecătoria Bălți: „Odată fiind stabilit cuantumul pensiei de întreținere a copilului minor, evident că acesta poate fi fie majorat, fie micșorat. De acest drept de înaintare a acțiunii beneficiază ambii părinți, în dependență de starea materială și familială a fiecăruia dintre ei.”


În cazurile în care părintele nu are un venit stabil, pensia de întreținere poate fi stabilită în sumă fixă de către instanța de judecată. Această sumă reiese din datele Biroului Național de Statistică, care se referă la minimul de existență, incluzînd costul produselor alimentare, dar și alte cheltuieli.

NATALIA COSTAȘ, judecător, Judecătoria Bălți: „Părinții au drepturi și obligații egale față de copii, indiferent de faptul dacă aceștia sînt născuți în căsătorie sau în afara căsătoriei, indiferent de faptul dacă locuiesc împreună sau separat. Instanța urmează, în hotărîre, să facă trimitere la suportul probatoriu care este administrat și prezentat la dosar. Pe care își întemeiază concluziile și evident că ține de obligația reclamantei/ului ….să prezinte acele probe pertinente, concludente și utile pe care le consideră necesare.”

Elena a divorțat de soț în 2015 și singură își întreține cei trei copii minori comuni, chiar dacă instanța de judecată a dispus ca tatăl copiilor să achite lunar o pensie de întreținerea în mărime de 2 400 de lei.

„El niciodată, din 2015 și pînă în ziua de astăzi, nu a plătit nimic. Datoria lui este foarte mare, aproape 200 000 de lei. Îl sun, dar el nu încearcă nici măcar un leu să ne dea. Îl sun și îi spun că copiii vor să mănînce, să se îmbrace, în timpurile noastre, și alimentele, și hainele, și încălțămintea este foarte scumpă, iar trei copii trebuie cumva crescuți. Executorul judecătoresc nu-și îndeplinește deloc obligațiunile sale”, a spus mama solitară.

În cazul în care părintele plătitor nu-și onorează obligația, atunci al doilea părinte este în drept să apeleze la executorii judecătorești. Aceștia spun, însă, că legea prevede insuficiente pîrghii pentru a obliga părintele să plătească.

OLEG ROMAH, executor judecătoresc: „Dacă e să luăm în procentaj, 30 la sută a debitorilor achită în timp, benevol, 30 la sută sînt cei care au careva restanțe, datorii de pînă la un an, un an și jumătate, dar cît de cît ei achită. Iar restul sînt debitorii care duc un mod de viață parazitar. Cum vine documentul executorului spre executare, executorul înștiințează, aduce la cunoștință, comunică procedura achitării, ce-l așteaptă în caz dacă nu achită în termen.”

Procedura de achitare a pensiei de întreținere nu are termen de prescripție. Astfel, părintele care evită să plătească, ascunzîndu-și veniturile, bunăoară, în timp ce muncește peste hotare, oricum va achita acești bani la întoarcerea în țară, chiar dacă copii au împlinit deja majoratul.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?