Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Încă doi absolvenți la Medicină au pierdut definitiv procesul cu Ministerul Sănătății

8 dec. 2019,, 15:14   Societate
3082 0

Încă doi medici – unul de familie și un imagist – au pierdut procesele cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și vor trebui să restituie cîte 230.000 de lei pentru că au studiat la buget, dar au refuzat să se angajeze conform repartizărilor pe un termen minim de trei ani, transmite sănătateinfo.md.

O.B. a studiat la buget și și-a făcut rezidențiatul la specializarea medicină de familie. Din materialele instanței reiese că tînăra ar fi urmat să se angajeze în cadrul Centrului Național de Sănătate Publică, un domeniu în care angajații sînt plătiți cel mai prost. Apărarea nu a argumentat de ce tînăra nu a mers să se angajeze și ce a făcut după studii. Absolventa a pierdut procesul în toate cele trei instanțe. Mai întîi Ministerul Sănătății a calculat că ea trebuie să întoarcă statului pentru instruire 235.000 de lei, apoi autoritatea și-a concretizat pretențiile, diminuînd suma la 218.000 de lei. Pe 4 decembrie Curtea Supremă de Justiție a emis o încheiere irevocabilă prin care a fost respins recursul depus de apărare la Curtea de Apel. Avocatul tinerei a încercat să demonstreze că i se încalcă drepturile fundamentale prevăzute în articolul 6 din Convenția CEDO – dreptul la un proces echitabil, clienta neștiind despre procesul intentat. În final, tînăra va trebui să restituie pentru instruirea sa 218.000 de lei.

Al doilea absolvent la Medicină care a pierdut procesul este N.C., medic imagist care ar fi trebuit să activeze cel puțin trei ani la Spitalul Raional Cantemir. În cazul lui, Ministerul Sănătății a solicitat mai întîi 230.000 de lei pentru instruire, apoi autoritatea și-a concretizat pretențiile și a mărit suma la 244.000 de lei. Și el a piedut procesul deși avocații lui au încercat să convingă instanța că sumele cu care operează Ministerul Sănătății trebuie analizate cu atenție, mai ales că autoritatea care a acționat tinerii în instanță nici nu este parte a contractului. Mai mult, sumele pe care autoritatea le cere de la absolvent au fost calculate de către USMF „Nicolae Testemițanu” după intentarea procesului. Și s-a întîmplat așa pentru că contractul pe care l-au semnat tinerii care au ales să studieze medicina nu aveau idee cît ar trebui să restituie statului dacă nu respectă prevederile contractului, or nicio sumă nu era indicată la momentul semnării. Mai mulți tineri au încercat să explice în instanță că atunci cînd și-au asumat acele angajamente nu au realizat că este vorba despre sume atît de mari. Niciun argument n-a fost suficient să le aducă cîștigul în instanță. La fel și în cazul lui N.C. - încheierea CSJ din 27 noiembrie este irevocabilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?