COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Înainte de răpirea lui Ceaus, SIS ar fi avut o ședință secretă cu serviciile ucrainene. Reacția SIS

24 iun. 14:23   Societate
1581 0

Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) ar fi participat la ședințe secrete împreună cu reprezentanții serviciilor de spionaj ale Ucrainei, înainte de răpirea ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Ședințele au avut loc pe teritoriul țării vecine și la una din ele a participat și directorul SIS, Alexandr Esaulenco.

Declarațiile au fost făcute de vicepreședintele comisiei de anchetă pe cazul Ceaus, Adrian Lebedinschi. Deputatul a declarat că această informație a fost furnizată comisiei în cadrul anchetei și conține și numele concrete ale celor care au participat la ele.

”Reprezentanții SIS participă la ședințe secrete împreună cu reprezentanții serviciilor de spionaj ale Ucrainei, informație care ne-a fost prezentată nouă în comisie, domnul Năstase nu știu de ce tace, acolo au fost furnizate și numele, dar din păcate materialele sunt secretizate. Care este sensul acestor întâlniri secrete? Esaulenco a confirmat că a ieșit în luna februarie în Ucraina, doar din simplul motiv că el înțelegea că noi știm această informație. Dar pentru ce a ieșit așa și nu ne-a comunicat”, a spus deputatul.

Vicepreședintele comisiei a mai comunicat că, încă în anul 2018, serviciile speciale ale Ucrainei propuneau 300 000 de dolari pentru ca cetățeanul Ceaus să fie adus până la hotar cu Ucraina.

”Pe noi nu ne-a interesat ca personalitate domnul Ceaus, dar ne-a interesat securitatea fiecărui cetățean. Reieșind din circumstanțele care s-au format, informația operativă care a venit la noi, încă în anul 2018, serviciile speciale ale Ucrainei propuneau 300 000 de dolari pentru ca cetățeanul Ceaus să fie adus până la hotar cu Ucraina. Pe ei nu-i interesa prin ce metodă. Important era să fie adus acolo. Închipuiți-vă, de atunci până acum cum au crescut prețurile”, a declarat Lebedinschi.


Membrii comisiei de anchetă, Adrian Lebedischi și Grigore Novac, au declarat, astăzi, la un briefing, că reprezentanții SIS au încercat de nenumărate ori să inducă ancheta pe o pistă greșită. În opinia comisiei, conducerea SIS trebuie demisă, în condițiile în care structura își permite să facă business ”pe seama cetățenilor aflați pe teritoriul RM, implicând serviciile speciale din alte state”.

Pe de altă parte, SIS infirmă categoric declarațiile făcute în cadrul briefingului de presă susținut de către deputații fracțiunii PSRM, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac.

”Menționăm că toate informațiile deținute la nivel instituțional au fost remise organelor de ocrotire a normelor de drept naționale, precum și membrilor Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus.În același timp, pe durata investigării cazului, reprezentanții SIS, inclusiv directorul instituției, și-au manifestat disponibilitatea și deschiderea pentru cooperare și au acordat suport, conform competențelor, în vederea stabilirii persoanelor implicate și clarificării cauzelor ce au dus la crearea incidentului”, se arată într-un comuniat emis presei.

Totodată, instituția, menționează că în repetate rânduri, a făcut declarații publice în cadrul cărora și-a reiterat poziția și a negat orice implicare în activități ilicite legate de posibila răpire a cetățeanului ucrainean.

”Regretăm faptul că actorii politici tot mai frecvent în retorica lor utilizează SIS și încearcă să manipuleze opinia publică prin insinuări și interpretări pentru a-și promova imaginea în campanie electorală. Serviciul de Informații și Securitate sugerează și îndeamnă deputații fracțiunii PSRM, cu probele pe care le invocă că le dețin, să se adreseze Procuraturii Generale pentru a fi inițiată o cercetare sub prisma penală a faptelor la care fac referire, ce va demonstra fie veridicitatea celor imputate de către aceștia, fie caracterul declarativ și politic al evenimentului de presă de astăzi”, se arată în comunicat.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X