Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 286

În UTA Gagauz-Yeri se sărbătorește „Hederlez”

6 mai. 19:30   Societate
1647

Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri sărbătoresc astăzi "Hederlez", marcat în fiecare an în ziua cînd creştinii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc Sfîntul Gheorghe. Cu acest prilej, la Ceadîr-Lunga este preconizat un program de activităţi culturale şi sportive, comunică Moldpres.

Agenda zilei de „Hederlez” include expoziţii agricole şi de artizanat, zone gastronomice, o paradă a costumelor naţionale şi un concert festiv susţinut de colective artistice din regiune. De asemenea, sînt preconizate mai multe competiții sportive, principala fiind tradiţionala cursă de cai, organizată de întreprinderea crescătoare de cabaline din Ceadîr-Lunga şi executivul de la Comrat.

Competiția de la Ceadîr-Lunga este inclusă în agenda turistică naţională.

Tot astăzi în autonomia găgăuză se va afla prim-ministrul Natalia Gavrilița. Șefa Executivului va merge la compania Fujikura Automotive MLD, specializată în producerea cablajelor și altor componente pentru automobile.

Premierul se va deplasa la Centrul pentru reabilitarea supraviețuitoarelor violenței în bază de gen din UTA Găgăuzia şi va vizita Centrul de recuperare pentru copii din orașul Ceadîr-Lunga, specializat în tratamentul copiilor cu boli respiratorii, cele ale aparatului locomotor și ale sistemului nervos. La finalul vizitei, Natalia Gavriliţa va participa la evenimente prilejuite de "Hederlez".


„Hederlez” este una din principalele sărbători ale găgăuzilor, fiind marcată în ziua Sf. Gheorghe, ocrotitorul agriculturii şi crescătorilor de animale. Se consideră că după „Hederlez” primăvara intră în drepturi, natura se schimbă, iar lucrările în cîmp devin tot mai intense şi productive.

În ultimii doi ani, cît a durat pandemia, programul de „Hedrelez” fie a fost amînat, fie a fost desfăşurat în regim online.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав