Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

În unul din liceele din Durlești a fost deschis primul laborator de educație inteligentă

4 aug. 2022,, 22:00   Societate
2165 0

Procesul educațional de calitate centrat pe elev, creșterea atractivității școlii pentru generațiile actuale și viitoare, inclusiv prin crearea de spații moderne, creative, dotate cu tehnologii de ultimă generație, explorarea conceptului pedagogic inovator printr-o educație digitală inteligentă sunt obiective majore pe care și le-a trasat Ministerul Educației și Cercetării în Strategia „Educația – 2030”, informează Noi.md.

Un pas important în educația viitorului îl reprezintă inaugurarea primului laborator de educație inteligentă - SmartLab INACO din Republica Moldova, care a avut loc pe 3 august 2022 cu participarea oficialităților de rang înalt de la Chișinău și București și a experților în educație din Copenhaga, Londra și Dubai.

Proiectul educațional inovator este implementat în cadrul Liceului Teoretic Hyperion din Durlești, de către Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, din București. Astfel, elevii şi profesorii Liceului Teoretic Hyperion vor avea parte de experiențe fascinante, memorabile la lecțiile la care vor fi folosite dotările de ultimă generație, precum echipamente VR/AR, roboți multifuncționali, imprimante, scanere și stilouri 3D, calculatoare touch screen, dar și software educaționale și materiale de lucru esențiale în procesul de predare-învățare de tip STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Math).

Totodată, sistemul video-streaming de ultimă generație, cu care este dotat acum laboratorul, le va oferi elevilor oportunitatea de a cunoaște și chiar participa împreună cu elevi din alte țări la aceleași ore, spre exemplu de matematică, biologie sau chimie. Prin intermediul acestui sistem, cadrele didactice pot accesa în mod remote (la distanță) trainiguri și workshop-uri cu specialiști internaționali, beneficiind de schimb de experiență, de perfecționare a abilităților pedagogice și chiar de proiecte comune de cercetare.

Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării Galina Rusu, prezentă la inaugurare, a mulțumit pe această cale partenerilor români pentru implicarea în modernizarea sistemului de învățământ din Republica Moldova, subliniind importanța sporirii atractivității școlilor din țară, stimulării creativității elevilor și profesorilor și pregătirii noii generații pentru meseriile viitorului.


Gazdele și oaspeții de onoare au vorbit despe extraordinara oportunitate pentru sistemul de învățământ din RM de a beneficia de laboratoare de tip SmartLab, dar și despre posibilitatea de extindere a acestora în toată țara.

Primul SmartLab din Republica Moldova a fost realizat printr-o donație de aproximativ 90.000 de euro, făcută de Asociația INACO, cu sprijinul companiei daneze Shape Robotics.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?