X 
Criza energetică stiri: 1782
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

În ultima perioadă, starea pacienților care au supraviețuit unui accident rutier este mult mai gravă

24 ian. 11:00   Societate
1700 0

Moarte sau suferință. Acestea sînt consecințele accidentelor rutiere. Dacă nu ai murit strivit de mașină, rămîi schilod.

Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă au observat că, în ultima perioadă, starea pacienților care au supraviețuit unei avarii este mult mai gravă. „Orice rană lasă sechele pentru toată viața”, afirmă experții, care au și o explicație.

„Mașini bune, viteză înaltă, nerespectarea regulilor de circulație... Energia cinetică înaltă duce și la leziuni mai grave cu pacienți politraumatizați. De obicei, sînt pacienți cu traumatisme asociate. Craniocerebrală, leziuni interne. Noi mai mult lucrăm cu aparatul locomotor, dar lucrăm cu colegii asupra traumelor asociate”, a spus medicul ortoped-traumatolog Dumitru Hîncota, transmite jurnal.md.

Mulți dintre pacienții care au suferit leziuni grave în accident au fost pietoni, care au încercat să traverseze strada pe „zebră”.

„Chiar acum avem o doamnă, pe care o avem deja de trei săptămîni sau mai mult. Cu un politraumatism grav, cu fracturi multiple a bazinului, a femurului, fracturi de gambă, cu multiple plăci și contuzii care au riscul de a se infecta. Persoana a suferit mai multe intervenții chirurgicale și pînă astăzi se află la noi în staționar. La noi, pacientul traumatologic îți este rudă încă minim un an de zile”, a spus Dumitru Hîncota.


Un alt pacient a suferit o fractură gravă la picior.

„Aici avem fractura de femur care este imobilizată cu o atela Cramer de către echipa de la ambulanță. La moment, pacientul se află la tracție scheletică și așteaptă intervenția chirurgicală pentru a fi stabilizată această fractură”, a mai spus medicul.

Medicii insistă ca șoferii și pietonii să respecte regulile de circulație rutieră, dacă nu vor să ajungă la traumatologie.

„Eu personal sînt șofer. Conduc în fiecare zi. Știind pacienții care sînt aduși aici cu traumatisme, cred că sînt cu ochii mai deschiși față de alții și sînt profund indignat atunci cînd văd că la trecerea de pietoni eu mă opresc, dar cineva alături de mine merge mai departe”, a mai menționat medicul.

În secția de traumatologie a Institutului de Medicină Urgentă sînt doar 40 de paturi.

4
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?