AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 892
Criza energetică stiri: 724
Preşedintele stiri: 3203

În serviciile de sănătate mintală lipsește un sistem de management al calității

11 noi. 2021,, 19:45   Societate
1371 0

Serviciile de sănătate mintală sînt fragmentate și lipsește un sistem de management al calității. Centrele comunitare de sănătate mintală sînt limitate în oferirea serviciilor în situații de tulburări mintale severe sau tulburări de comportament la copii și adolescenți, transmite Noi.md cu referire la ipn.md.

Potrivit managerilor și beneficiarilor centrelor respective, una dintre provocările domeniului sănătății mintale este lipsa activităților de reabilitare psiho-socială și integrare, create și susținute de autoritățile publice locale din comunitate. Constatările au fost prezentare de Veronica Vornicescu, coordonator de programe la Asociația obștească „SOS Autism”.

În cadrul unei conferințe, susținute de Alianța organizațiilor pentru persoane cu dizabilități din Republica Moldova, Veronica Vornicescu, s-a referit la modul în care s-a implementat pe parcursul anului trecut Programul naţional privind sănătatea mintală pe anii 2017-2021. Printre provocări experta a menționat abordarea multidisciplinară limitată din cauza insuficienței cadrelor medicale și nemedicale în instituțiile medico-sanitare. Tot aici și lipsa de resurse financiare și a unor servicii de plasament temporar.

Experta a subliniat că este nevoie de o colaborare cu serviciile sociale. De exemplu, serviciile Locuința Protejată sau Casa Comunitară nu sînt dezvoltate în toate raioanele, pentru acoperirea beneficiarilor dezinstituționalizați. Și este necesitate mare în aceste servicii. O problemă semnalată de Veronica Vornicescu este insuficiența instrumentelor de colaborare între Ministerul Muncii și Protecției Sociale și autoritățile publice locale. Expunînd rezultatele monitorizării, ea a relatat că asistenții sociali au menționat că este necesar de creat servicii în dependență de nevoile beneficiarilor. „Aproape toate raioanele spun că întîmpină probleme cu lipsa serviciilor pentru persoane cu dizabilități mintale. Politica de dezinstituționalizare se ciocnește de lipsa serviciilor alternative dezvoltate ca locuință protejată și casă comunitară”, a menționat Veronica Vornicescu.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав