X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

În Rusia, cinci persoane au fost condamnate la închisoare în dosarul „Laundromat”

12 iul. 2022,, 21:10   Societate
3292 0

Cinci persoane găsite vinovate în dosarul privind retragerea a peste 126 de miliarde de ruble din Rusia, denumit și dosarul „Laundromat”, în care este implicat și fostul șef al Partidului Democrat Moldova Vladimir Plahotniuc, au fost condamnate la pedepse de la 15,5 la 19 ani, scrie Kommersant.ru.

Magistrații unui tribunal din Moscova i-a condamnat pe Alexander Korkin, Alexei Sobolev, Lev Pahomov, Venera Șaripova și Rinat Iusupov la închisoare de la 15 ani 6 luni la 19 ani în penitenciare de tip general. În același timp, judecătorii au dispus confiscarea averilor și transformarea acestora în venituri de stat.

Potrivit anchetatorilor, în 2013-2014, șeful Moldindconbank Veaceslav Platon, Alexander Korkin, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi, au creat așa-numita schemă moldovenească de retragere a banilor din Rusia. În ea au fost implicați trezorieri și juriștii: Alexei Sobolev, Lev Pahomov, Rinat Iusupov și Venera Șaripova.

Structurile specializate de la Moscova au explicat că peste 20 de bănci rusești au fost implicate în schemă. Organizatorii săi au fost arestați în Rusia în lipsă și trecuți pe lista de urmăriți.

Acest dosar este examinat de judecători din aprilie anul trecut și conține aproximativ 120 de volume.


Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 pînă în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”. Victor Orîndaș a fost singurul care a reușit să părăsească Moldova înainte de a fi reținut.

În septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a renunțat la acuzațiile împotriva a 13 din 15 judecători acuzați de spălare de bani. Cauzele penale ale judecătorilor au fost clasate din cauza faptului că aceștia nu au găsit componența de infracțiune în acțiunile lor. Totodată, instanțele din Chișinău continuă să examineze cauzele care se referă la „pronunțarea unor hotărîri nedrepte”. În cadrul acestor procese din 2021, judecătorul Genadie Bîrnaz a fost achitat. Fostul judecător Igor Vornicescu a fost găsit vinovat pentru o „hotărîre nedreaptă”, însă, acesta a fost eliberat de pedeapsă din cauza expirării termenului de prescripție al infracțiunii.

Într-un interviu pentru NM, Platon a spus că tranzacțiile sînt legale, iar din Rusia erau retrași „bani curați”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав