X 

În Rusia a fost realizat un film despre un judocan moldovean

11 aug. 16:00   Societate
7126 0

În Rusia a fost filmată o dramă sportivă biografică "Krețul" despre judocanul moldovean Oleg Crețul și antrenorul său Vitalie Gligor.

Premiera peliculei va avea loc la Festivalul "Короче ", care va avea loc în perioada 15-20 august la Kaliningrad.

Eroul principal al filmului "Crețul" este campionul de judo, Oleg Crețul (Nikita Volkov). În 1997 el a participat la primele sale Jocuri Olimpice, iar la întoarcerea în patria sa, s-a căsătorit cu o tînără fată. Dar la doar trei zile după frumosul eveniment, în viața sportivului are loc o mare tragedie— el este implicat într-un grav accident de mașină. Soția lui Crețul moare, iar el își pierde vederea din cauza rănilor. Se pare că eroul este lipsit pentru totdeauna de posibilitatea de a urca din nou în ring. Cu toate acestea, prietenul său din copilărie Vitalie (Serghei Volkov) decide să-l ajute pe prietenul său prin toate mijloacele, întorcîndu-l la activitatea sa preferată și redîndu-i voința de a cîștiga.

Filmul se bazează pe evenimente reale. Filmările au avut loc în Moldova, Rusia, Turcia și Lituania. Regizorul peliculei este Alexandr Lihacev.

În film au mai jucat: Vladimir Gorțunov, Serghei Ivanov, Olga Sofrikova și alții. Producătorul filmului este debutanta Alexandra Lihaceva. Filmările au avut loc în Moldova, Lituania și Turcia. Filmul a fost creat cu sprijinul Ministerului Culturii al Federației Ruse, al Fundației Eurimages și al serviciului de streaming Wink.


Oleg Crețul a reprezentat Rusia la Jocurile Paralimpice din 2004 și 2008, iar în 2021 a participat în cadrul echipei naționalăe a Moldovei la Jocurile Paralimpice din 2020 de la Tokyo.

Anterior, s-a raportat că sportivii Oleg Crețul și Ion Basoc au cîștigat două medalii de aur pentru Republica Moldova la Campionatele Europene Paralimpice de Judo.

Campionatul a avut loc în perioada 8-10 august la Rotterdam (Olanda). La competiții internaționale, sub îndrumarea antrenorului Vitalie Gligor, au participat cinci sportivi moldoveni, relatează Noi.md .

Oleg Crețul, care a reprezentat categoria de greutate de pînă la 90 kg, și Ion Basoc, care a luptat în categoria +90 kg, au devenit cîtigători, ocupînd primele locuri. Inna Cernei și Vadim Crețul au ocupat locul 5, iar Oleg Nemțan - locul 7.

Drept recunoaștere și încurajare pentru aceste rezultate, Ministerul Educației și Științei va acorda premii bănești atît sportivilor, cît și antrenorilor în cadrul unui concert de gală sportivă la sfîrșitul anului.

22
1
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?