X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În R.Moldova numărul de infecţii enterovirale la copii e în creștere

5 aug. 2021,, 14:00   Societate
13792 3

În Republica Moldova, numărul copiilor cu infecţii enterovirale a crescut enorm. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, în Chişinău, doar în iulie s-au înregistrat peste 90 la sută din toate cele aproape 500 de cazuri confirmate de la începutul acestui an.

Medicii trag un semnal de alarmă şi îndeamnă părinţii să fie mai prudenţi - să evite zonele aglomerate şi să aibă grijă de igiena copiilor. În prezent, mai mult de jumătate dintre pacienţii internaţi la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din Chişinău sînt diagnosticaţi cu aceasta boală, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Timp de aproape o oră, patru ambulanţe au adus pacienţi la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii. Doi dintre copii aveau infecţii enterovirale.

ANA LUPAŞCU, felcer: „De diferită vîrstă, chiar şi de la cîteva luni şi pînă la 10 ani şi 8 ani şi 12. sînt solicitări deajuns sînt şi enterovirale şi cu infecţii virale, cu febră şi cu consecinţă de la febră înaltă. – Din numărul solicitărilor cîte sînt enterovirale la copii? – Nu le-am numărat, dar sînt şi cîte 10 în 24 de ore”.

Boala mai este numită gripa de vară la copii şi se manifestă prin febră, dureri de cap şi de muşchi. De aceea, infecţia poate fi uşor confundată cu una virală. Însă mai tîrziu, încep să apară erupţii cutanate în gură şi în gît. Maladia poate provoca meningită, miocardită, encefalită şi hepatită.

DIANA VLAD, medic infecţionist: „Anul acesta noi avem mai mult mai mulţi copii cu sindromul mînă-picior-gură cu herpangină, am avut cîţiva copii cu meningită. La moment în instituţie sînt spitalizaţi 54 de persoane cu infecţie enterovirală. Avem mulţi copii care se tratează acasă, care vin la noi doar pentru consultaţii şi ulterior merg la tratament ambulator”.

Specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică atrag atenţia că doar în luna iulie numărul infecţiilor enterovirale a crescut de 20 de ori, fiind îngregistrate 424 de cazuri doar în Chişinău. O asemenea expolozie de îmbolnăviri s-a produs ultima dată în 2016.

VASILE SOHOŢCHI, medic epidemiolog ANSP: „Cauzele de bază a infectărilor sînt - scăldatul copiilor mici în bazinele care sînt cu apă care nu corespunde standardelor. Densitatea copiilor la terenurile de joacă mai ales după 6-7 seara, cînd se adună o mulţime de copilaşi micuţi”.

DIANA VLAD, medic infecţionist: „Enterovirusul se transmite printr-un mecanism atît fecal-oral, cît şi prin mecanism aerogen. Adică atît la contactul cu obiectul, la contactul dintre persoane, prin alimente, mîinile murdare, apă”.

Cei mai afectaţi de enterovirus sînt copiii care au între trei şi şase ani. În cazul aparţiei simptomelor, medicii îndeamnă părinţii să se adreseaze imediat la medic, pentru a evita agravarea stării de sănătate a copiilor infectaţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?