Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În R. Moldova ar fi deja prezentă tulpina Delta a COVID-19

23 iul. 2021,, 07:37   Societate
3662 3

Specialiștii în epidemiologie se arată convinși că tulpina Delta, depistată oficial în România și Ucraina, este prezență și în Republica Moldova.

Potrivit specialiștilor, evoluțiile aticipe ale bolii și numărul tot mai mare de pacienți infectați demonstrează că noile mutații ale virusului au ajuns în Republica Moldova, iar țara se află într-un nou val al pandemiei, transmite Noi.md cu referire la IPN.

Potrivit specialiștilor, probe recoltate de la pacienți cu forme aticipe ale bolii au fost deja expediate la laboratorul din Germania, însă rezultatele se lasă așteptate.

„Este adevărat, s-a scurtat perioada de incubație, au apărut unele forme mai grave ale bolii, avem infectați pacienți mai tineri, dar deocamdată nu ne putem pronunța, fiindcă nu avem datele de laborator care să ne confirme sau să ne infirme prezența tulpinii Delta”, a spus profesorul Victor Cojocaru, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Deși oficial neconfirmată,e pidemiologii se arată convinși că Delta bîntuie în rîndul persoanelor infectate. Pentru a preveni răspîndirea virusului, specialiștii recomandă înăsprirea restricțiilor și vaccinarea populației.


„Noi nu trăim izolați. Este imposibil să nu existe virusul, în condițiile în care moldovenii călătoresc peste tot. sînt mutații, nu e vorba despre un virus nou, este o mutație a virusului SARS-COV-2. Dacă ne vaccinăm cu AstraZeneca, de exemplu, oricum sîntem protejați de noua mutație. Dacă noua mutație a virusului ajunge într-un organism imunizat, ea nu provoacă forme grave ale bolii”, a spus epidemiologul Viorel Prisăcaru.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, în Republica Moldova sînt internate 210 persoane confirmate cu infecția COVID-19. Medicii anticipează o creștere a numărului de cazuri și spun că în spitale vor fi activate secțiile cu profil COVID.

„Acum sîntem mai pregătiți decît eram la începutul pandemiei. Există specialiști care deja știu cum evoluează boala, există multe stocuri de materiale de prevenire a răspîndirii virusului. Dacă vom avea din nou un număr mare de pacienți, vor fi reactivate spitalele și alte unități de terapie intensivă, pentru a face față noilor internări. Cea mai eficientă metodă de stopa pandemia este prevenția. Acum trebuie promovat vaccinul și trebuie create toate condițiile ca populația să se vaccineze”, a spus medicul Adrian Belîi.

În Republica Moldova rata de imunizare împotriva infecției COVID-19 este de 15,1%. Cea mai înaltă rată de vaccinare se atestă în rîndul lucrătorilor medicali, imunizați în proporție de 84,7%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?