X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În R. Moldova a fost marcată Ziua mondială a cămășii ucrainene

20 mai. 2022,, 21:00   Societate
4592 0

Sute de persoane de etnie ucraineană din diferite colțuri ale țării și refugiați din Ucraina s-au adunat astăzi în Scuarul Catedralei ”Nașterea Domnului” din capitală pentru a sărbători Ziua Mondială a Cămășii Ucrainene (Vîșivanka). Evenimentul a fost organizat de către Congresul național al ucrainenilor din Moldova, Comunitatea Femeilor Ucrainene din R. Moldova (CFUM) și Asociația Tineretului Ucrainean ”Zlagoda” cu susținerea Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, informează Noi.md cu referire moldpres.md.

În acest context, președintele țării, Maia Sandu, a transmis un mesaj de felicitare și încurajare cetățenilor ucraineni. ”Astăzi este Ziua mondială a cămășii tradiționale vîșivanka, unul dintre simbolurile spiritualității și culturii poporului ucrainean. În ea pulsează istoria milenară a Ucrainei - o istorie cu obiceiuri și datini strămoșești, cu bucurii și cu răni sîngerînde. La cununie sau la cosit grîul, la sărbătoare sau la luptă, vîșivanka i-a protejat mereu pe cei care o poartă, făcîndu-i să se simtă mai mîndri și mai demni de obîrșia lor. În acest an, ziua în care celebrăm vîșivanka este, ca niciodată, despre pace, demnitate și solidaritate umană. Să ne îmbrăcăm deci inimile în vîșivankă pentru toți ucrainenii din țara noastră și din lumea întreagă. Pentru cei care speră și cei care luptă. În această zi, gîndurile noastre sînt despre pace. Pace pentru Ucraina, pace pentru Moldova și pace pentru toată lumea”, a declarat Maia Sandu.

La manifestarea din scuarul Catedralei ”Nașterea Domnului” au participat Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Șevcenko, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon, președintele grupului parlamentar de prietenie al R. Moldova cu Ucraina, Oazu Nantoi, directorul general adjunct al Agenției relații interetnice, Vera Petuhov, președintele Congresului național al ucrainenilor din R. Moldova, Dmitrii Lekarțev, președintele Asociației Tineretului Ucrainean ”Zlagoda”, Roman Rusu, președintele Comunității Femeilor Ucrainene din R. Moldova, Valentina Moraru, reprezentanți ai comunităților etnoculturale ș.a.

În mesajul său de salut, Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Șevcenko a menționat că această sărbătoare are o semnificație deosebită. ”sîntem ucraineni și vrem să ne apărăm identitatea noastră națională, să ne eliberăm țara și să intrăm în familia europeană”, a subliniat oficialul. La rîndul său, președintele Comunității Femeilor Ucrainene din R. Moldova, Valentina Moraru, a menționat că Ziua Mondială a Cămășii Ucrainene este o sărbătoare de o semnificație aparte. ”Este o sărbătoare la care noi, cetățenii de origine ucraineană din R. Moldova ne adunăm în Chișinău, îmbrăcați în haine naționale și interpretăm cîntece. În acest mod, ne prezentăm tradițiile noastre și moștenirea noastră culturală. Prin intermediul iei, noi ne demonstrăm codul nostru genetic și mîndria noastră națională, unitatea noastră în lume și legătura cu țara în care locuim. Astăzi ia ucraineană este îmbrăcată în întreaga lume. Prin portul popular ne demonstrăm identitatea noastră națională”, a mai spus Valentina Moraru.

În cadrul manifestării au fost intonate Imnurile Republicii Moldova și Ucrainei, după care a urmat un Flash-mob «Ой, у лузi» (cîntec-simbol al luptei pentru independența Ucrainei), un recital de cîntece ucrainene. Evenimentul a culminat cu un marș de pace al cămășii ucrainene, cu un drapel ucrainean de o lungime de 15 metri, după care a avut loc ceremonia arborării festive a steagului Ucrainei, iar copiii au slobozit spre cer porumbei ca un simbol al păcii.


Ziua mondială a cămășii ucrainene este serbată în R. Moldova din 2011, și este marcată în fiecare an în a treia zi de joi din luna mai de comunitatea ucrainenilor etnici de pretutindeni pentru a-i uni și a promova cultura ucraineană prin purtarea hainelor tradiționale, care reprezintă patrimoniului cultural global. În fiecare an Ziua cămășii ucrainene în Moldova reunește demnitari de stat, reprezentanți ai societății civile, corpului diplomatic, precum și copiii din școlile în care se studiază limba ucraineană. Anul acesta participanții s-au adunat la cea de-a XI-a ediție a Zilei cămășii ucrainene pentru a ce uni oricît de sumbre ar fi timpurile, pentru pace, solidaritate și pentru libertate.

Etnicii ucraineni constituie peste 6% din populația R. Moldova. Conform datelor oficiale, de la începutul războiului din Ucraina aproape o jumătate de milion de refugiați ucraineni au trecut prin teritoriul Moldovei și peste 90 de mii se află în țara noastră.

img22003771

img22003771

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?